Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019

Ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποιεί την ΕΕ ότι θα έχει ευθύνη εάν οι εθνικιστές πάρουν την εξουσία «Ζάεφ: Εάν δεν έχουμε ημερομηνία μέχρι τέλος καλοκαιριού, η κυβέρνηση μπορεί να πέσει», γράφει το δημοσίευμα


Ιούνιος 5, 2019. 20:49


Βρυξέλλες.


Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ, θα απειλήσει την κυβέρνηση του και μπορεί  να επιτρέψει στις εθνικιστικές δυνάμεις να έρθουν στην εξουσία, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.


Ο πρωθυπουργός- σημειώνει το δημοσίευμα- δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων των ξένων μέσων ενημέρωσης,  ότι η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ημερομηνία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


Για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, η Bundestag πρέπει να δώσει πράσινο φως νωρίτερα. Η επόμενη προθεσμία για την έγκριση της απόφασης από το Βερολίνο είναι η 28η Ιουνίου, μετά την οποία οι υπουργοί της ΕΕ μπορούν να ορίσουν προθεσμία το δεύτερο εξάμηνο του Ιουλίου, όταν θα συναντηθούν και πάλι στις Βρυξέλλες.


Οποιαδήποτε αναβολή, λέει ο Ζαέφ, αυξάνει τον κίνδυνο για την κυβέρνηση.


«Η Bundestag θα πρέπει να στείλει εάν μήνυμα, εάν δεν υπάρξει καμία απόφαση αυτή την εβδομάδα, έχουν πιθανώς μια ευκαιρία στο τέλος Ιουνίου, αν δεν το κάνουν, τότε παραμένει για το Συμβούλιο της ΕΕ τον Οκτώβριο, γεγονός που σημαίνει ότι η η Bundestag θα ψηφίσει τον Σεπτέμβριο. Και τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο επειδή πραγματικά ό, τι κάνουμε το κάνουμε οριακά», είπε ο Ζάεφ.


Τόνισε  ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν η πιο θετική μέχρι σήμερα για τη Βόρεια Μακεδονία και ότι όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν ότι η χώρα θα πρέπει να αρχίσει  ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


 Ο Ζάεφ επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και είχε  ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο στη διαδικασία έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων.


Πρόσθεσε  ότι οι βουλευτές στους οποίους υποσχέθηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές θα ανοίξουν τη θύρα της ΕΕ, θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, εάν υπάρξει αναβολή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Στην περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ επιστρέψει την εντολή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. 

Υπάρχει ο κίνδυνος φιλορωσικά και εθνικιστικά κόμματα να έρθουν στην εξουσία, δήλωσε ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι είναι κατανοητό ότι εάν η ΕΕ αποτύχει να ανταποκριθεί,  θα έχει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.


duma.bg--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr