Πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας βλέπει έντονο ‘αντιβουλγαρισμό’ στα Σκόπια



Ιούνιος 23, 2019. 23:00


Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Βουλγαρίας «24 ώρες»/» 24 часа»,  στο πλαίσιο των τρεχόντων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών  και της Συνθήκης για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, διατύπωσε την άποψη ότι «ο αντιβουλγαρικός μακεδονισμός βρίσκεται στην χειρότερη μορφή του».



Πιστεύει ότι ένα μέρος του προβλήματος έγκειται στη Συνθήκη, που δεν λύνει το ζήτημα της κοινής ιστορίας «όπως έκαναν οι Έλληνες» και ότι το πρόβλημα μεταφέρεται στην Κοινή Επιτροπή, η οποία, όμως, δεν έχει εντολή να υλοποιήσει  τις αποφάσεις της.


«Για μένα, το κλειδί της λύσης είναι να επιμείνουμε στο γεγονός ότι η εξέγερση του Ίλιντεν έχει βουλγαρικό χαρακτήρα, επειδή ο πληθυσμός είχε βουλγαρική αυτογνωσία και επειδή αυτοί ήταν οι στόχοι της «Внатрешната револуционерна организација»- Εσωτερικής Επαναστατικής Οργάνωσης [αποφεύγοντας να αναφέρει την πλήρη ονομασία της οργάνωσης που περιείχε το ‘μακεδονικής’/ ’македонска’ - ВМРО].


Εάν αυτό επιλυθεί, τότε θα γίνει προφανές ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός με βουλγαρικό χαρακτήρα, είπε ο Παρβάνοφ που έχει διατελέσει πρόεδρος της Βουλγαρίας από το 2002 έως το 2012.


expres.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr