Απάντηση του προέδρου των Σκοπίων στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των Γκιουλενιστών



Ιούνιος 12, 2019. 18:39

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε για τις απαιτήσεις της Άγκυρας στην έκδοση πολλών ανθρώπων που είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες ,  ότι «η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να ακολουθήσει  το εθνικό δίκαιο και να συμμορφωθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους».


Πρόσθεσε ότι  από τα δεκαπέντε άτομα που ζήτησε η Τουρκία την έκδοσή τους,  τα πέντε δεν βρίσκονται στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, άλλα πέντε βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία και  για τα άλλα πέντε η χώρα έχει ζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες  για τις κατηγορίες από τις τουρκικές αρχές.


«Είπαμε στους Τούρκους φίλους μας ότι θα συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις τους, αλλά πρέπει να δούμε πρώτα τους εθνικούς μας νόμους, τα πάντα πρέπει να είναι σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και με την κοινοτική νομοθεσία, θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε την πολιτική μας με εκείνη της ΕΕ, αλλά η τελική απόφαση εναπόκειται στα θεσμικά όργανα», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.


Η Τουρκία είχε απειλήσει να εμποδίσει την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ τη Βόρεια Μακεδονία, εάν αρνηθεί την παράδοση των υπόπτων με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.


Ο Πενταρόφσκι τόνισε ότι η Τουρκία είναι φίλος της Βόρειας Μακεδονίας και ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.


mkd.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr