Αλβανία: Ο Δήμος Τιράνων ονομάζει νέα πλατεία ως «Τσαμουριά»



Ιούνιος 7, 2019. 18:11

«Την παραμονή της 75ης επετείου της ελληνικής γενοκτονίας των τσάμηδων, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τιράνων, έπειτα από πρόταση του δημάρχου Εριόν Βελιάι, αποφασίστηκε η πλατεία στη νέα λεωφόρο να πάρει το όνομα «Τσαμουριά»/ "Chameria"», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Επισημαίνεται ότι συνεργάτης του Δημάρχου Τιράνων είναι η Βιόλτσα Μπράχο, πρώην μεγαλοστέλεχος του Σπετίμ Ιντρίζι του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, που έχει προσχωρήσει στο κόμμα του Ράμα και έχει αναδειχθεί ως αντιδήμαρχος στα Τίρανα.


Η ελληνική μειονότητα θεωρεί ότι η απόφαση είναι επίθεση κατά του ελληνισμού, προσβάλλει την ιστορία και τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στους ναζιστές και τους συνεργάτες τους.


Ο Βελιάι δήλωσε κατά την υποβολή της πρότασης αυτής:


«Αυτή ήταν (προεκλογική) υπόσχεσή μας και ως εκ τούτου προτείνω να συμπεριληφθεί αυτή η πρωτοβουλία στην ημερήσια διάταξη και ζητώ από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να την ψηφίσουν», είπε χαρακτηριστικά ενώ  δείχνει να προεξοφλά χρέος προς τους Αλβανοτσάμηδες ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.


Η αντιδήμαρχος Βιόλτσα Μπράχο ευχαρίστησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την υπερψήφιση της πρότασης λέγοντας χαρακτηριστικά: 


«Η ψηφοφορία αυτής της πρωτοβουλίας μας  τιμά όλους,  τιμά μια κοινότητα που σφαγιάστηκε μόνο και μόνο επειδή ήταν Αλβανοί»…



faxweb.al
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr