Ο Τζορτζ Σόρος έλαβε το βραβείο Σουμπέτερ στη Βιέννη



Ιούνιος 22, 2019. 17:07



Ο  Αμερικανοεβραίος πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος έλαβε στη Βιέννη το Βραβείο Σουμπέτερ, που απονέμεται από το 1991 για καινοτόμα επιτεύγματα στον τομέα της Οικονομίας, της Πολιτικής και της Επιστήμης.


Αποδέκτες του βραβείου αυτού ήταν ο Χέλμουτ Κολ το 1993, ο Φέρντιναντ Πίεχ το 2000, και ο Μάριο Ντράγκι.


Ο Τζορτζ Σόρος έλαβε το βραβείο Σουμπέτερ για τη «δέσμευσή του στην ελευθερία και την προώθηση της επιστήμης».


Ο Σόρος, Εβραίος που επέζησε του Ολοκαυτώματος είναι ουγγρικής καταγωγής, ιδρυτής του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης, που πρόσφατα  λόγω των πολιτικών πιέσεων από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αναγκάστηκε (το πανεπιστήμιο)  να αποχωρήσει από τη Βουδαπέστη-  αλλά λειτουργεί στη Βιέννη.

Ο Τζορτζ Σόρος με τα ιδρύματά του, της ‘Ανοικτής Κοινωνίας’ σε αρκετές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στηρίζει πολιτικές οργανώσεις κοινωνικών μειοψηφιών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο.


«Πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο  της Κεντρικής Ευρώπης βρήκε στη Βιέννη ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον ώστε να προσφέρει μια ουσιαστική συμβολή», είπε ο Σόρος στην ομιλία του κατά την παραλαβή του βραβείου.


Το βραβείο πήρε την ονομασία του από τον οικονομολόγο του Χάρβαντ που καταγόταν από την Αυστρία, Τζόζεφ Σουμπέτερ.


Reuters, Hina, 


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr