Η Τουρκία θα αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράκ αντί του Ιράν



Ιούνιος 6, 2019. 21:05

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) προσανατολίζεται στην αγορά αργού πετρελαίου από το Ιράκ τον επόμενο μήνα για να το επεξεργασθεί στο διυλιστήριο της SOCAR Turkey στις ακτές του Αιγαίου, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018  και βρίσκεται στη Σμύρνη.


Ο διευθύνων σύμβουλος της SOCAR Turkey Ζαούρ Γκαχραμανόφ, δήλωσε ότι το διυλιστήριο που μέχρι σήμερα επεξεργάζονταν αργό πετρέλαιο του Ιράν, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν, η εταιρεία δεν επιθυμεί να παραβιάσει τις κυρώσεις με την εισαγωγή πετρελαίου ή εξαγωγή καυσίμων στην Τεχεράνη. Θα προμηθεύεται μέσω του περσικού κόλπου ιρακινό πετρέλαιο.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του από το Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ,  εγκαινίασαν τον Οκτώβριο το διυλιστήριο. Θα έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα επεξεργασίας ακατέργαστων προϊόντων 10 εκατομμυρίων τόνων και 214 χιλιάδες βαρελιών ημερησίως.


Η απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν τέθηκε σε ισχύ στις 2 Μαΐου. Η Τουρκία τήρησε την απόφαση παρά την προηγούμενη απόρριψή της.


Η SOCAR Turkey θα προμηθεύει με 700 χιλιάδες τόνους καυσίμου αεριωθουμένων το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης σε ετήσια βάση, δήλωσε ο Γκαχραμανόφ. Είπε ακόμη ότι η διανομή παραγώγων πετρελαίου σε όλη την τουρκική αγορά θα αρχίσει από τον Ιούλιο.


aawsat.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr