Αλβανία- Οι Αλβανοτσάμηδες: Τα αλβανικά σύνορα είναι κάτω από τα Ιωάννινα…



Ιούνιος 1, 2019. 22:00

Οι Αλβανοτσάμηδες της Ένωσης  ‘τσαμουριά’ πραγματοποίησαν εκδήλωση στη μνήμη του Ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελλίνι, ο οποίος υπερασπίστηκε τα Αλβανο-ελληνικά  σύνορα, κατά τα έτη 1922-1923, τα οποία σύμφωνα με αυτόν έπρεπε να  πάνε κάτω από τα Ιωάννινα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι ο οποίος δήλωσε ότι η περιοχή νότια των Ιωαννίνων είναι «αλβανική γη».



Μιλώντας με φόντο έναν χάρτη  της Ηπείρου ισχυρίστηκε ότι η Ήπειρος είναι αλβανική  και αυτό επεδίωκε και ο Ιταλός στρατηγός, να την παραδώσει, δηλαδή, στους Αλβανούς, πριν από εκατό περίπου χρόνια, όταν ήταν επικεφαλής της επιτροπής των Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) για τον καθορισμό των ελληνοαλβανικών συνόρων.


«Πρέπει να ευχαριστήσω και είμαι ευγνώμων για το έργο που κάνει η Ένωση Τσαμουριάς σήμερα. Σήμερα τιμάται ένας άνθρωπος που σκοτώθηκε για την Αλβανία που έχουμε σήμερα. Είναι εντυπωσιακό που ο στρατηγός Ενρίκο Τελλίνι μαρτύρησε για την Αλβανία. Σκοτώθηκε από Έλληνες μαζί με τρεις ανώτερους αξιωματικούς, ως προεδρεύων  της Επιτροπής Συνόρων Αλβανίας- Ελλάδας. Ο Ιταλός στρατηγός λησμονήθηκε από τις αλβανικές  αρχές, οι οποίες παλαιότερα είχαν ανεγείρει ένα άγαλμα του από το 1933 έως το 1945 (σημ. Ο Τελλίνι ήταν μέλος του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας), σε μια από τις κεντρικές πλατείες των Τιράνων. Η εξυπνάδα της αλβανικής πολιτικής έκαναν έναν άνθρωπο που πρόσφερε τόσα πολλά  να μην τον θυμούνται τώρα», είπε ο Ιντρίζι όπως γράφει η Gazeta Mapo.


Ο Ιταλός στρατηγός  σκοτώθηκε στην Κακαβιά στις 27 Αυγούστου 1923 από τον Μίλο Μερκούρη που καταγόταν από το Πίλουρι της επαρχίας Αυλώνας  και δύο φίλους του. Οι Ιταλοί είχαν σκοτώσει τον αδελφό του Μίλο στη μάχη της Αυλώνας. 


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr