Σκόπια: Αλβανικά κόμματα θέτουν προϋποθέσεις για την απογραφή πληθυσμού


Ιούνιος 25, 2019. 08:55

Σκόπια.

Κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης προετοιμάζουν προτάσεις για την τροποποίηση του νόμου περί απογραφής πληθυσμού. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ‘Alsat M’ ζητούν διάλογο για τις απαιτήσεις τους και την επανεξέταση του τρόπου απογραφής.

Το Κίνημα Μπέσα και η Συμμαχία για τους Αλβανούς,  ισχυρίζονται ότι η απογραφή του πληθυσμού δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί, αλλά να παρέχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.


Ο Φλακρόν Μπεντζέτι, από τη Συμμαχία των Αλβανών, ζητά να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις και ελπίζει το αίτημα να ληφθεί υπόψη.


Ο Αριάντιτ Χότζα, από το Κίνημα Μπέσα, τονίζει ότι πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε αλλαγές στο νόμο περί της Απογραφής του Πληθυσμού.


Η Κίνημα Μπέσα διευκρινίζει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλισθεί η εγκυρότητα της απογραφής θα πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες  με πολυεθνική σύνθεση για την απογραφή, που θα κινούνται στο πλαίσιο του Γραφείου Στατιστικής.


 Και τα δύο αλβανικά κόμματα επιμένουν ότι αυτές οι πολυεθνικές ομάδες απογραφής θα πρέπει να λειτουργήσουν τόσο στη δυτική επικράτεια όπου υπάρχει δεδηλωμένος μικτός πληθυσμός, αλλά στην ανατολική επικράτεια.


Από την άλλη, το αντιπολιτευτικό VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που δεν θα συμμετάσχει στη σύνταξη του νόμου, ενδέχεται να μποϊκοτάρει την όλη διαδικασία.


Η απογραφή του πληθυσμού αναμένεται να γίνει από την 1η έως την 21η Απριλίου 2020 και περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα της απογραφής της διασποράς από την 1η Μαρτίου του ίδιου έτους.


lider.com.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr