Σκοπιανοί και Βούλγαροι συμφώνησαν για την περίοδο της αρχαιότητας στα σχολικά βιβλία





Ιούνιος 7, 2019. 20:46

Η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Σκοπίων και Βουλγαρίας συμφώνησε στη συνάντηση τους στα Σκόπια για την αναφορά της περιόδου της  αρχαιότητας στα σχολικά βιβλία, για την πέμπτη τάξη στο βουλγαρικό εκπαιδευτικό σύστημα και την έκτη στο εκπαιδευτικό σύστημα των Σκοπίων.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής από την πλευρά των Σκοπίων, Ντράγκι Γκιοργκίεφ,  δήλωσε μετά το πέρας της διήμερης συνάντησης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το πώς θα αναφέρεται η περίοδος της αρχαιότητας και είπε ότι θα προβούν σε συστάσεις προς τις δύο κυβερνήσεις για τις αλλαγές  αυτές.


Όπως σημειώνεται, για την προϊστορία, την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. 


Για την αρχαιότητα, η βουλγαρική πλευρά είχε σημειώσει, για παράδειγμα, ότι στα σχολικά βιβλία της ιστορίας των Σκοπίων αναφέρουν ότι ο Απόστολος Παύλος δημιούργησε μια ‘μακεδονική’ [σλαβική]  εκκλησία, ενώ η σκοπιανή πλευρά είχε κάνει παρατηρήσεις ότι οι ‘μακεδονικές’ περιοχές αναφέρονταν αποκλειστικά ως ‘βουλγαρικά εδάφη’, έστω και αν αυτές βρίσκονταν εκτός του μεσαιωνικού βουλγαρικού κράτους.



Διαφωνία για τον Γκότσε Ντέλτσεφ



Σήμερα, τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν για κοινή εκδήλωση στη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ. 


Ο Γκιορκίεφ  και ο Βούλγαρος πρόεδρος της Επιτροπής, Άντερ Ντιμιτρόφ, αξιολόγησαν τη σημερινή συζήτηση ως εποικοδομητική, αλλά οι θέσεις τους για το έργο του Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν αντίθετες.

 Η μία πλευρά χαρακτηρίζει τον Γκότσε Ντέλτσεφ ως [Σλαβο]μακεδόνα και η άλλη ως Βούλγαρο.


Όπως είπαν, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ο Ντιμιτρόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν ακολουθηθεί αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση στα γεγονότα και στην ιστορία γενικότερα θα βρεθεί κοινή γλώσσα για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ.


Σύμφωνα με την Κοινή Επιτροπή προγραμματίζονται άλλες δύο ή τρεις συναντήσεις μέχρι το τέλος του έτους.


vecer.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr