Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019

Σκοπιανοί και Βούλγαροι συμφώνησαν για την περίοδο της αρχαιότητας στα σχολικά βιβλία

Ιούνιος 7, 2019. 20:46

Η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Σκοπίων και Βουλγαρίας συμφώνησε στη συνάντηση τους στα Σκόπια για την αναφορά της περιόδου της  αρχαιότητας στα σχολικά βιβλία, για την πέμπτη τάξη στο βουλγαρικό εκπαιδευτικό σύστημα και την έκτη στο εκπαιδευτικό σύστημα των Σκοπίων.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής από την πλευρά των Σκοπίων, Ντράγκι Γκιοργκίεφ,  δήλωσε μετά το πέρας της διήμερης συνάντησης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το πώς θα αναφέρεται η περίοδος της αρχαιότητας και είπε ότι θα προβούν σε συστάσεις προς τις δύο κυβερνήσεις για τις αλλαγές  αυτές.


Όπως σημειώνεται, για την προϊστορία, την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. 


Για την αρχαιότητα, η βουλγαρική πλευρά είχε σημειώσει, για παράδειγμα, ότι στα σχολικά βιβλία της ιστορίας των Σκοπίων αναφέρουν ότι ο Απόστολος Παύλος δημιούργησε μια ‘μακεδονική’ [σλαβική]  εκκλησία, ενώ η σκοπιανή πλευρά είχε κάνει παρατηρήσεις ότι οι ‘μακεδονικές’ περιοχές αναφέρονταν αποκλειστικά ως ‘βουλγαρικά εδάφη’, έστω και αν αυτές βρίσκονταν εκτός του μεσαιωνικού βουλγαρικού κράτους.Διαφωνία για τον Γκότσε ΝτέλτσεφΣήμερα, τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν για κοινή εκδήλωση στη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ. 


Ο Γκιορκίεφ  και ο Βούλγαρος πρόεδρος της Επιτροπής, Άντερ Ντιμιτρόφ, αξιολόγησαν τη σημερινή συζήτηση ως εποικοδομητική, αλλά οι θέσεις τους για το έργο του Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν αντίθετες.

 Η μία πλευρά χαρακτηρίζει τον Γκότσε Ντέλτσεφ ως [Σλαβο]μακεδόνα και η άλλη ως Βούλγαρο.


Όπως είπαν, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ο Ντιμιτρόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν ακολουθηθεί αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση στα γεγονότα και στην ιστορία γενικότερα θα βρεθεί κοινή γλώσσα για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ.


Σύμφωνα με την Κοινή Επιτροπή προγραμματίζονται άλλες δύο ή τρεις συναντήσεις μέχρι το τέλος του έτους.


vecer.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Σκοπιανοί & Σοφιανοι ή βΒορειομακεδονες & Βούλγαροι.
Όπως δεν ήμαστε στην Ελλάδα ΜΟΝΟ Αθηναίοι.
Έχετε ένα σοβαρότατο μπλογκ απ'τα καλύτερα των Βαλκανίων και δε σας διαβάζουν μόνο ελληνες.
Με σεβασμό & εκτίμηση

mikres-ekdoseis είπε...

Σαφώς υπονοείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν λέτε ‘βορειομακεδόνες’. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν ‘βορειομακεδόνες’, σύμφωνα με εγκύκλιο της κυβέρνησης των Σκοπίων (https://www.echedoros-a.gr/p/normal-0-false-false-false-el-x-none-x.html) δεν υπάρχει βορειομακεδόνας, αλλά «Μακεδόνας»- πολίτης της Βορείου Μακεδονίας.
Αν αυτό δεν δημιουργεί σύγχυση…
Επομένως ή υπάρχει εξίσωση των Μακεδόνων (Ελλάδας και Σκοπίων) ή δεν χαρακτηρίζονται ως Μακεδόνες οι Έλληνες της Μακεδονίας, αφού, φυσικά, και δεν αναφέρονται ως ‘νοτιομακεδόνες’!
Η έκφραση ‘βορειομακεδόνας’ είναι ανύπαρκτη σε όλα τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, (αλλά και της Βουλγαρίας), συμπεριλαμβανομένων των κρατικών. Υπάρχει μόνο ‘Μακεδόνας’.
Παρόμοιες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και από τους Αλβανούς των Σκοπίων, «γιατί η Ελλάδα χαρακτήρισε ως Μακεδόνες τους Σλάβους των Σκοπίων;», έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα σε αυτό.
Ως εξήγηση στα περί Μακεδόνων κλπ των Σκοπίων, από τους Έλληνες & Αλβανούς εμπειρογνώμονες δίνεται η εξής: για να μην απορροφηθούν οι Σλάβοι των Σκοπίων από την (υποβόσκουσα) επεκτατική πολιτική της Βουλγαρίας που θέλει να τους χαρακτηρίζει ως Μακεδόνες – γεωγραφικά και ως Βουλγάρους- εθνολογικά. Και φυσικά αρνείται την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, χαρακτηρίζοντας την ως βουλγαρική με σερβικά πρόσθετα στοιχεία.
Επιπλέον, εάν είχαν δεχθεί οι Σκοπιανοί τον χαρακτηρισμό ‘Βορειομακεδόνας’ δεν θα δίσταζα να το παραθέσω, αλλά η λέξη αυτή είναι ανύπαρκτη στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.