Το αλβανικό κοινοβούλιο ακύρωσε την απόφαση του Προέδρου για αναβολή των εκλογών



Ιούνιος 13, 2019. 20:18

Τίρανα.

 Τα μέλη της αλβανικής βουλής  ενέκριναν σήμερα το σχέδιο του Κοινοβουλίου για κατάργηση του διατάγματος περί εκλογών του προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Κατά τη σύνοδο της ολομέλειας,  100 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 7 κατά,  υπήρξαν 2 αποχές  και μία χωρίς συμμετοχή, μετά από έξι ώρες συζήτησης στο Κοινοβούλιο.


Σε αυτό το σχέδιο ψηφίσματος της Συνέλευσης της Αλβανίας, η πράξη του προέδρου με ημερομηνία 10.6.2019  για την κατάργηση του διατάγματος 10928/ 05.11.2018,  «Περί καθορισμού της ημερομηνίας των εκλογών των οργάνων  για την τοπική αυτοδιοίκηση» είναι μια άκυρη πράξη, που εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση των συνταγματικών και νομικών εξουσιών του προέδρου, και ως εκ τούτου θεωρείται άκυρη και,  είναι ως να μην έχει υπάρξει ποτέ.


Επίσης, στο σχέδιο  ψηφίσματος τονίζεται ότι «το αλβανικό κοινοβούλιο καλεί όλους τους δημόσιους φορείς που είναι επιφορτισμένοι από το νόμο με καθήκοντα στο πλαίσιο της οργάνωσης των τοπικών εκλογών του Ιουνίου 2019, να θεωρήσουν ως ανύπαρκτη την πράξη του προέδρου με ημερομηνία 10.6.2019 για την κατάργηση του διατάγματος 10928/ 05.11.2018,  και να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία,  προκειμένου να εγγυηθούν το συνταγματικό δικαίωμα των Αλβανών πολιτών να εκλέγουν εκπροσώπους τους στις τοπικές διοικήσεις».


«Το αλβανικό κοινοβούλιο, καλεί επίσης, τον Πρόεδρο να διαχειρίζεται το αξίωμα του προέδρου εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα και όχι να προβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια με κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος», όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλβανίας.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr