Αίγυπτος: Ανεύθυνες οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου




Ιούνιος 20, 2019. 17:42

Η Αίγυπτος αντέδρασε  την Πέμπτη στα σχόλια του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι θα καταγγείλει την αιγυπτιακή κυβέρνηση και θα την στείλει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων για το θάνατο του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας δίκης, χαρακτηρίζοντας τα ως ‘ανεύθυνα’ που περιέχουν ‘σαθρούς ισχυρισμούς’.


Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις αιγυπτιακές αρχές την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης για «δολοφονία» του Μόρσι, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα από καρδιακή προσβολή βρισκόμενος στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος για κατασκοπεία.


Την Πέμπτη, ο Ερντογάν είπε σε συνέντευξη Τύπου σε ξένους δημοσιογράφους ότι πιστεύει ότι ο ΟΗΕ θα εξετάσει τις συνθήκες του θανάτου του Μόρσι και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.


Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ότι ο υπουργός Σ. Σουκρί εξέφρασε τη βαθιά αποδοκιμασία του στις επανειλημμένες ανεύθυνες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκία σχετικά με την Αίγυπτο, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο του  σχολιασμού του».


Ο Σουκρί κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι με τον θρησκευτικό φανατισμό ( Ο Μόρσι ήταν πολιτικός εκφραστής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) επιδιώκει «να φανατίσει με παράλογες πολεμικές την προεκλογική περίοδο για το δήμο της Κωνσταντινούπολης» υποστηρίζοντας τον υποψήφιό του που απέτυχε το Μάρτιο, και ξαναδοκιμάζεται στις 23 Ιουνίου μετά από προσφυγές και ακύρωσης της πρώτης εκλογικής διαδικασίας.


Ο Αιγύπτιος υπουργός πρόσθεσε ότι  «τα σχόλια του Ερντογάν αντικατοπτρίζουν την «οργανική ένωση» με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία ανήκε ο Μόρσι, που η Αίγυπτος την κατατάσσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις.


Ο Μόρσι (67 ετών), ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου. Μετά από μαζικές εκδηλώσεις εναντίον του καθαιρέθηκε από την εξουσία το 2013 και ανέλαβε ο αιγυπτιακός στρατός. Ο στρατός ήταν τότε υπό  τη διοίκηση του Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, τον σημερινό πρόεδρο της χώρας.


Ο Ερντογάν περιέγραψε τον Μόρσι ως «μάρτυρα». Το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει ισλαμικές ρίζες και αδελφικούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Μετά την καθαίρεση του Μόρσι, πολλά στελέχη και υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατέφυγαν στην Τουρκία, αφού η ομάδα τους χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική στην Αίγυπτο.


Ο Τούρκος πρόεδρος, δήλωσε ότι θα προωθήσει το θέμα του θανάτου του Μόρσι στην Ομάδα των Είκοσι, στη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία, στο τέλος του μήνα, γράφει η αραβική εφημερίδα al watan.



Al Watan Newspaper



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr