Ο Έντι Ράμα δεν βρίσκει δίκαιη την άποψη του προέδρου των Σκοπίων για διαχωρισμό από την Αλβανία



Ιούνιος 15, 2019. 17:24

 Σκόπια.

 Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στη σελίδα του στο Facebook έγραψε ότι η δήλωση του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, για  διαχωρισμό της χώρας του από το πακέτο με την Αλβανία δεν είναι καλή, αλλά  είναι ο μόνος  δυνατός τρόπος για να λάβει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.



Ο Ράμα σημειώνει ότι η θέση του Πενταρόφσκι θεωρήθηκε ως δήλωση εντυπωσιασμού,ενώ δεν έλαβε σοβαρά «την καίρια συμβολή της Αλβανίας και των Αλβανών (των Σκοπίων) στη διαδικασία εκδημοκρατισμού στη γειτονική χώρα».



Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαίτηση του Πενταρόφσκι δεν είναι ούτε δίκαια ούτε πρακτική.


«Ο πρόεδρος Πενταρόφσκι με τις δηλώσεις του ευνοεί το διαχωρισμό της Αλβανίας στις διαπραγματεύσεις; Παραδόξως αυτή η προσέγγιση, δεν λαμβάνει υπόψη τη σημαντική συμβολή της Αλβανίας και των Αλβανών στις δημοκρατικές εξελίξεις και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κράτους. Αυτή δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε πρακτική», έγραψε ο Ράμα.


Τη δήλωση του προέδρου των Σκοπίων σχολίασε, επίσης, ο πρώην επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος θεωρεί το διαχωρισμό της Βόρειας Μακεδονίας από την Αλβανία ως ένα στρατηγικό λάθος της ΕΕ.


Η δήλωση του Στέβο Πενταρόφσκι έγινε στην EurActiv κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τις Βρυξέλλες, όπου επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο διαχωρισμός του πακέτου.


«Η Αλβανία διέρχεται μια πολιτική κρίση. Η αντιπολίτευση έχει εγκαταλείψει τα θεσμικά όργανα. Τι να πω;  Είχαμε  και πριν μια θετική εισήγηση από την Επιτροπή,  τότε ήμασταν χωριστά από την Αλβανία (δεν ήμασταν σε ένα πακέτο έναρξης των διαπραγματεύσεων)», είπε ο Πενταρόφσκι.


press24.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr