Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στην αλβανική πολιτική κρίση



Ιούλιος 6, 2019. 23:08

Τίρανα.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη χώρα μας απαντά για πρώτη φορά στην πολιτική κρίση που μαστίζει την Αλβανία για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στην Report TV ο πρέσβης Αλεξάντερ Καρπούσιν, λέει ότι η κρίση που κατατρέχει τη χώρα μας θα πρέπει να διευθετηθεί από τις αλβανικές  αρχές και τους θεσμούς και ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή ο Καρπούσιν δηλώνει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για συνεργασία με την κυβέρνηση. 

Όσον αφορά τις δηλώσεις του προέδρου Ιλίρ Μέτα για την ακύρωση των εκλογών της 30ης Ιουνίου, ο Ρώσος πρέσβης θεωρεί ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.


Σε σχέση με τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, ο Καρπούσιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι κατά της βίας.


Για την απουσία ρωσο-αλβανικής εμπορικής συνεργασίας ο Ρώσος πρέσβης είπε χαρακτηριστικά:


«Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με οποιαδήποτε αλβανική κυβέρνηση, παρά την πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπεί. Η μόνη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία είναι η εμφάνιση ενδιαφέροντος από την πλευρά σας και η εφαρμογή των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους.


Μηδενική η συνεργασία


Δυστυχώς, οφείλω να ομολογήσω ότι η συνεργασία στον εμπορικό και οικονομικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών μας είναι σχεδόν μηδενική και ως εκ τούτου υφίστανται ζημίες κατά πρώτο λόγο, στους πολίτες  και στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας σας. 


Σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα  ρεαλιστικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία αμοιβαίων επωφελών σχέσεων με τη Ρωσία. 


Υπάρχει η αίσθηση ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας σας είναι υπό υψηλή επιρροή τρίτων δυνάμεων.


Η …ατλαντική αλληλεγγύη


Επιπλέον, η Αλβανία, για να δικαιολογήσει τη θέση της,  αναφέρεται στην περίφημη Ατλαντική Αλληλεγγύη. 
Ωστόσο, χώρες ενταγμένες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα και η συντριπτική  πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών συνεργάζονται και επεκτείνουν ενεργά τη συνεργασία με τη Ρωσία.


Γιατί η Αλβανία δεν μπορεί να συνεργασθεί; Αλλά, αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί στους ηγέτες σας…», είπε, μεταξύ άλλων,  ο Ρώσος πρέσβης στα Τίρανα.


shqiptarja.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr