Τηλεόραση Σκοπίων: Ο Μητσοτάκης θα ελέγχει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας



Ιούλιος 8, 2019. 17:42


Η αυτοδυναμία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στο ελληνικό κοινοβούλιο και ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αντικατέστησε τον Αλέξη Τσίπρα, είναι η νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει η Βόρεια Μακεδονία κατά την περίοδο της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σημειώνει η βουλγαρική εφημερίδα ’24 Ώρες’, επικαλούμενη την ‘AlfaTV’ των Σκοπίων.



Ο Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία  η χώρα έλαβε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ενδέχεται να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εάν τα Σκόπια δεν συμμορφωθούν με τις διατάξεις της συμφωνίας, όσον αφορά την ερμηνεία της που δεν θα εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα.


«Η κατανόηση και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι εντελώς  διαφορετική από ό, τι είχε προγραμματίσει ο Τσίπρας.

 Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, κάθε φορά που συμβαίνει αυτό,  η Ελλάδα σε κάθε κεφάλαιο θα κάνει παρατηρήσεις και ενδεχομένως θα βάλει εμπόδια θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις μας.

 Αν σε κανονικές συνθήκες έπρεπε να διαπραγματευτούμε καμιά δεκαριά έτη, με παρεμβάσεις του Μητσοτάκη μπορεί να γίνουν περισσότερα», δήλωσε ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι.


Οι ειδικοί συμφωνούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ θα αποφασίσουν για την ημερομηνία των διαπραγματεύσεων, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να μπλοκάρει τη διαδικασία, αλλά όταν αρχίσουν να ανοίγουν τα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις, η Αθήνα θα παρεμβαίνει σε αυτά, σύμφωνα με την Alfa TV.


Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, Πέταρ Αρσόφσκι, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ελπίζει ότι ο ελληνικός αποκλεισμός θα γίνει περιττός εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που επί το παρόντος αυτό ‘φαίνεται ως μια ψευδαίσθηση’.


Προεκλογικά, η νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη, έδειξε σημεία ότι θα είναι πιο δύσκολη από ό, τι εκείνη του Τσίπρα και αυτό προκύπτει από τον πιθανό νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος πριν από τις εκλογές δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να κάνει αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας των Πρεσπών μέσω συνομιλιών με την άλλη πλευρά.



24chasa.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr