Αλβανία: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελληνική Μειονότητα



Ιούλιος 22, 2019. 21:26

Τίρανα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των τριήμερων κοινοβουλευτικών συζητήσεων στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, μιλώντας για την εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων, εξέφρασε τα κύρια σημεία που θα ακολουθήσουν την επίσημη εξωτερική πολιτική της Αθήνας, μεταξύ άλλων σε σχέση με την Αλβανία, σημειώνει  η αλβανική ραδιοτηλεόραση.


«Είναι ήδη γεγονός», είπε ο Δένδιας, «η Αλβανία, από τις δύο σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2009, έχει αρχίσει να εφαρμόζει μόνο μία, ακόμη και τώρα, της κατασκευής στρατιωτικών κοιμητηρίων για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι περιμένουμε την πλήρη εφαρμογή της».


Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ζήτησε από τα Τίρανα, την εφαρμογή της δεύτερης συμφωνίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.


«Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας (για την οποία η ΕΕ έχει δώσει σαφείς όρους) θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την εκπλήρωση από την Αλβανία των 5 κορυφαίων προτεραιοτήτων.


Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά και θα εργαζόμαστε για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της  ελληνικής εθνικής μειονότητας», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.


Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας  αναφέρθηκε στις σχέσεις με τις άλλες βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια άλλων χωρών της ΕΕ, στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας, αναφέροντας την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, για την οποία έχει ζητήσει, εάν ζητά ειλικρινείς διμερείς σχέσεις,  αυτές θα πρέπει να βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.


rtsh.al


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr