Αμερικανός Γερουσιαστής ζητά έρευνα για τα αμερικανικά όπλα που παραδίδονται στη Λιβύη



Ιούλιος 3, 2019. 09:41

 Οι δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας κατάσχεσαν στη στρατηγική πόλη Γαριάν τέσσερα ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους.


Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενεντέζ ζήτησε να διερευνηθούν οι αναφορές για  αμερικανικά όπλα που βρέθηκαν στη βάση των δυνάμεων που είναι πιστές στο Διοικητή της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.


Ο επικεφαλής του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στις αρχές Απριλίου με ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης.


Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της την περασμένη εβδομάδα βρήκαν όπλα σε μια βάση που κατέλαβαν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ στην πόλη Γαριάν, νότια της πρωτεύουσας, Τρίπολη.


Η ανακοίνωση ανέφερε ότι μεταξύ των κατασχεθέντων όπλων υπάρχουν και τέσσερα αντιαρματικά βλήματα σε ξύλινα κιβώτια με την ένδειξη «Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».


Ο Μενεντέζ, γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, σε επιστολή  προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την έκθεση, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελούσε ‘σοβαρή παραβίαση’ του αμερικανικού νόμου εάν τα Εμιράτα  παρέδωσαν όπλα.


«Μια τέτοια παράδοση θα ήταν παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών  σε όπλα στη Λιβύη», δήλωσε ο Μενεντέζ.


«Πληροφορήθηκα ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδέχεται να ξεκινήσει έρευνα, αλλά εάν όχι, τότε σας ζητώ να διενεργηθεί αμέσως πλήρης έρευνα», πρόσθεσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, σύμφωνα με το βαλκανικό «Αλ Τζαζίρα».


balkans.aljazeera.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr