«Ελλάδα και Ρουμανία έχουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για όπλα στα Βαλκάνια»





Ιούλιος 31, 2019. 12:25

Στις 26 Ιουλίου, η Ρουμανία σταμάτησε μια ρωσική μεταφορά όπλων στο ποταμό Δούναβη. Ήταν ένα ποταμόπλοιο φορτωμένο με δέκα άρματα μάχης χρησιμοποιημένα, αλλά είχαν εκσυγχρονισθεί, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Η Μόσχα σχεδιάζει να στείλει στη Σερβία ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 30 αρμάτων μάχης και 30 σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.


Η Ρουμανία ενήργησε με την πρόφαση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.


Η Μόσχα προτίθεται να χρησιμοποιήσει την Ουγγαρία για να μεταφέρει όπλα στη Σερβία, ικανοποιώντας  με τον τρόπο αυτό αίτημα του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


Αυτό γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η οποία σε σχετικό άρθρο της  αναφέρει ότι στα Βαλκάνια έχει ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών.


«Αυτή η νέα κούρσα εξοπλισμών είναι συνυφασμένη με πολιτικά επιχειρήματα.

 Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν δημιουργήσει μια τελωνειακή ένωση και αναπτύσσονται από κοινού οικονομικά. 

Στη Σερβία αυτό θεωρείται  ως μια προσπάθεια δημιουργίας μιας ‘Μεγάλης Αλβανίας’,  ένας όρος με τον οποίο η αλβανική κυβέρνηση επιδιώκει να προκαλέσει».


Η εφημερίδα προσθέτει ότι η ιδέα της εδαφικής ανταλλαγής μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί από το τραπέζι, σε αντίθεση με ό, τι λέγεται. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  οι ΗΠΑ επιμένουν και πάλι προωθώντας αυτήν την ιδέα.


Αλλά, ποιος ξοδεύει περισσότερο για εξοπλισμό στα Βαλκάνια;


Πρώτοι είναι οι Έλληνες που δαπάνησαν  πάνω από 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018 για  στρατιωτικό εξοπλισμό.


Ακολουθούν οι Ρουμάνοι με 4,6 δις ευρώ.  Οι Βούλγαροι με 1,09 δις ευρώ. Οι Σέρβοι με 904 εκατομμύρια, και λίγα λιγότερα οι Κροάτες με 889 εκατ. ευρώ.


Η Αλβανία ξοδεύει 180 εκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 25 τοις εκατό από το 2017. Το Κοσσυφοπέδιο δαπανά μόνο 63.300.000 ευρώ.


balkanweb.com


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr