Δυτικά Βαλκάνια: « Αμείλικτος Πόλεμος» USAID εναντίον της «κακόβουλης» επιρροής του Κρεμλίνου



Ιούλιος 8, 2019. 23:01

Ο Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη σε συνεργασία με 11 ανεξάρτητα και έγκυρα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο «Μπροστά στην κακόβουλη επιρροή του Κρεμλίνου».


Σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘MIA  από την Ουάσιγκτον, το πρόγραμμα προωθεί ο διευθύνων σύμβουλος του USAID,  Μαρκ Γκριν, αναπτύσσοντας τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της «προπαγάνδας και των επιβλαβών δραστηριοτήτων της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια».


Το πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί για να βοηθήσει τους πιο κοντινούς και τους πιο μακρινούς γείτονες της Ρωσίας, να απεξαρτηθούν  από την ενεργειακή και οικονομική εξάρτηση από τη Μόσχα, στην καταπολέμηση της ρωσικής παραπληροφόρησης και προπαγάνδας και να σταματήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.


Σύμφωνα με τον Γκριν, το Κρεμλίνο διαθέτει πάνω από $ 300 εκατομμύρια ετησίως για την τηλεόραση RT και την πύλη πληροφοριών «Sputnik» που δημοσιεύουν περιεχόμενο ειδήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και σε πολλές γλώσσες «με μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για να υπονομεύσουν τις δυτικές δημοκρατικές αξίες», όπως σημειώνεται.


Επίσης, ο προπαγανδιστικός αμερικανικός οργανισμός στα Βαλκάνια, ασχολείται με την οικονομία και για τη μείωση της «ιστορικής εξάρτησης» από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 


Ένα από τα πιο βασικά σημεία προς τις χώρες εταίρους είναι η ώθηση για συμμετοχή σε τοπικές και περιφερειακές αγορές ενέργειας, μειώνοντας τις ρωσικές εισαγωγές.


Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνεται, η USAID σε πολιτικό συντονισμό με οργανώσεις και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών στις χώρες των Βαλκανίων, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στοχεύοντας, προφανώς, την εισδοχή του οργανισμού στις κοινωνικές δραστηριότητες.


«Μαζί με την κοινωνία των πολιτών αντιμετωπίζουμε τις πρακτικές διαφθοράς της κυβέρνησης, που συχνά γίνονται  από τους πράκτορες του Κρεμλίνου προς το συμφέρον της Μόσχας», αναφέρει η USAID.



denesen.mk

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr