«Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία με τον φόβο της απέλασης κοιτάζουν προς το Αιγαίο»



Αύγουστος 5, 2019. 07:27

Η φήμη της Τουρκίας ως  χώρα-υπερασπιστής των Σύρων προσφύγων, χτυπήθηκε σοβαρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την απέλαση χιλιάδων από την Κωνσταντινούπολη πίσω στη βορειοδυτική Συρία, αν και υπάρχουν εχθροπραξίες και οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας  προβαίνουν σε άγριες αεροπορικές επιδρομές, οδηγώντας περισσότερους από 400 χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, γράφει στην ανάλυσή της η Vesti.bg.


Οι επιθέσεις κατά προσφύγων στην Τουρκία άρχισαν, κυρίως, μετά την ήττα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Δήμο της Κωνσταντινούπολης από τον υποστηριζόμενο της αντιπολίευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Εμρέ Ιμάμογλου.


Χαρακτηριστικές είναι οι επιθέσεις  που προκλήθηκαν κατά το βράδυ της αναγγελίας της ήττας του κόμματος του Ερντογάν εναντίον καταστημάτων Σύρων στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας την παρέμβαση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.


Οι υποστηρικτές του υποψηφίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, θεωρούν ότι η ήττα προήλθε από τους Σύριους πρόσφυγες που διαβιούν στην Κωνσταντινούπολη.


Οι εθνικιστικές παρατάξεις με ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ιστορίες με Σύριους που προκαλούν εχθρικά συναισθήματα προς αυτούς, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και κοινωνίας.


Περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία. Η πολιτική της Άγκυρας μέχρι τώρα ήταν η δυνατότητα ασύλου σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία και για το σκοπό αυτόν οι τουρκικές αρχές έλαβαν δισεκατομμύρια για την δημιουργία στρατοπέδων προσφύγων  κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.


Στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι Σύριοι έχουν καταστεί αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας ζωής, συμμετέχοντας ενεργά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.


Η Κωνσταντινούπολη έγινε το κέντρο της συριακής αντιπολίτευσης και πολλοί ακτιβιστές από τον αραβικό κόσμο, όπως διανοούμενοι και καλλιτέχνες , πιεζόμενοι από τις καταπιεστικές κυβερνήσεις, κατέφυγαν στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας.


Οι Σύριοι έχουν καταστεί τελευταία, πολιτικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούν τόσο η αντιπολίτευση όσο και η κυβέρνηση.


Τις τελευταίες εβδομάδες, αυξήθηκαν τα κρούσματα ξενοφοβίας στην Κωνσταντινούπολη,  από τους Τούρκους εθνικιστές και σε συνδυασμό με την απογοήτευση της απώλειας του Δήμου,  έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εκφοβισμού προς τους Σύριους, οι οποίοι απελαύνονται κατά χιλιάδες.


Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η αστυνομία έχει εντείνει  τους ελέγχους προς τους Σύριους πρόσφυγες και όσοι από αυτούς αποτυγχάνουν να δείξουν έγγραφα, συλλαμβάνονται. 

Επιπρόσθετα, στη διάρκεια διαδηλώσεων Τούρκων εθνικιστών παρατηρούνται επιθέσεις κατά  προσφύγων από τη Συρία.


Περισσότερα από 6.000 Σύριοι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής από τις τελευταίες επιδρομές της αστυνομίας.


Οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι η εκστρατεία αυτή προκαλεί φόβο ανάμεσα στα εκατομμύρια των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία και αυτό δημιουργεί εντάσεις με τον τοπικό πληθυσμό.


Στη νότια Τουρκία, όπου φιλοξενείται ο μεγαλύτερος όγκος των Σύρων προσφύγων, υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας και πολλά προβλήματα με τους εντόπιους.


Για τους λόγους αυτούς, ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων, μετά από παρότρυνση των τουρκικών αρχών έχει μετακινηθεί σε μεγάλες πόλεις, όπως η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη.


Η κατάσταση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας είναι ένας από τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται από την τουρκική αντιπολίτευση στην υποκίνηση συνθημάτων κατά των προσφύγων.


Δηλώσεις όπως «Οι Σύριοι παίρνουν τις δουλειές μας» είναι ένα από τα συνθήματα των εθνικών παρατάξεων που βλέπουν την ευκαιρία με τους πρόσφυγες από τη Συρία για να χτυπήσουν πολιτικά την κυβέρνηση και τον Ερντογάν.


Η Βουλγαρία και η Ελλάδα, θα πρέπει να είναι επιφυλακτικές για το συμβαίνει στην Τουρκία εν μέσω των αποτυχιών των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


Χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις δυτικές πόλεις της Τουρκίας, όπως στη Σμύρνη, υπάρχουν ενδείξεις ότι λόγου του φόβου της απέλασης, θα προτιμήσουν το επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο για να περάσουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


vesti.bg




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr