ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Οι γείτονες μας συνειδητοποίησαν ότι η αντιβουλγαρική πολιτική δεν αποδίδει



Αύγουστος 7, 2019. 08:22

Σόφια.

Στην επέτειο των 140 χρόνων της βουλγαρικής διπλωματίας, η υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, αναφέρθηκε, μεταξύ  των άλλων, στην αναβάθμιση των σχέσεων της Βουλγαρίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια άλλη επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπου μαζί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ επισκέφθηκαν και τίμησαν τον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ.


Στη συνέχεια έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Βούλγαρου ήρωα, συνταγματάρχη Κωνσταντίν Καβαρνάλιεφ.


»Μόλις πριν από δύο χρόνια στη γειτονική χώρα κάθε μέρα γράφονταν εκατοντάδες αρνητικά άρθρα εναντίον της χώρας μας και πάνω από 12 χρόνια η συνθήκη φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας βρισκόταν σε αδιέξοδο.


Σήμερα οι γείτονές μας έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι επιλογές της πολιτικής κατά της Βουλγαρίας δεν κερδίζουν  και ότι η χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


»Η φιλία είναι το νέο σύνθημα στην περιοχή μας. Με το συνάδελφό μου Νίκολα Ντιμίτροφ, δε το βάλαμε κάτω μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία φιλίας που υπογράφηκε από τους δύο πρωθυπουργούς.

Δημιουργήσαμε δύο ομάδες χωρίς μεσάζοντες. Αυτό δείχνει ότι τα Βαλκάνια μπορούν να επιλύσουν τα ίδια τα προβλήματά τους.


Επίσης, η τόλμη των πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα να θέσουν τέλος στη μακρόχρονη διαφωνία του ονόματος, ξεκλείδωσε την είσοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.


Όλα αυτά δείχνουν στους εταίρους μας, των λεγόμενων παλαιών κρατών, ότι το παρελθόν δεν μας χωρίζει, αντίθετα μας ενώνει και ο διάλογος είναι ισχυρότερος από τις δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή», δήλωσε η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.


24chasa.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr