«Θα αποτραπεί κάθε εισβολή της Τουρκίας στη Συρία» προειδοποιεί το Πεντάγωνο



Αύγουστος 6, 2019. 18:35

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε ενέργεια  της Τουρκίας στη βόρεια Συρία είναι ‘απαράδεκτη ' και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμποδίσουν τη μονομερή εισβολή, εν μέσω των αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, σημειώνουν το Reuters  και το AFP.



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία, η οποία έχει ήδη μια βάση στη βορειοδυτική Συρία, θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από τους Κούρδους.


Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (FDS) που περιλαμβάνουν την κουρδική πολιτοφυλακή των «Ομάδων Λαϊκής Προστασίας» ( YPG), ελέγχουν εδώ και τέσσερα χρόνια μια μεγάλη περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης του ‘ισλαμικού κράτους’. Η Άγκυρα θεωρεί την YPG ως τρομοκρατική οργάνωση, παρακλάδι του PKK.


Ο Μάρκ Έσπερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν σχέδια να εγκαταλείψουν τις FDS, διαβεβαίωσε, μάλιστα,  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τις προστατεύσουν σε περίπτωση τουρκικών επιχειρήσεων.


Κλιμάκιο του Πεντάγωνου πήγε στην Τουρκία για συνομιλίες με τους Τούρκους αξιωματούχους για το θέμα αυτό, καθώς ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την Άγκυρα.


Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, είπε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να επηρεάσει τη δράση των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας κατά του Ισλαμκού Κράτους και ενδεχομένως να χάσουν τον έλεγχο στην επικράτεια της Συρίας.


dcnews.ro


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr