ΥΠΕΞ Σερβίας: Η αμερικανική κυβέρνηση άλλαξε στάση στο Κοσσυφοπέδιο



Φωτό από τη συνάντηση Τζον Μπόλτον- Ίβιτσα Ντάτσιτς στην Ουάσιγκτον

Αύγουστος 7, 2019. 14:46

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, επιβεβαίωσε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, μπορεί να επισκεφθεί την περιοχή στα τέλη Αυγούστου.

Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την επίσκεψη του Μπόλτον στη Σερβία, αν υπάρξουν κάποιες θετικές ενδείξεις ότι η Πρίστινα θα μπορούσε να ανακαλέσει τις κυρώσεις.


Η επίσκεψη του Μπόλτον στη Σερβία θα σήμαινε ότι το ζήτημα του Κοσόβου δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση για τις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η μία πλευρά δεν μπορεί να κερδίζει σε βάρος της άλλης, που συνακόλουθα  σημαίνει ότι η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται σε ολισθηρό έδαφος, είπε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας στην εφημερίδα Κουρίρ.


Η επίσημη θέση της πρώην αμερικανικής κυβέρνησης ήταν ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου έχει επιλυθεί, και ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, μετατάσσοντας τα ζητήματα που σχετίζονται με το Κοσσυφοπέδιο στη τρίτη ή τέταρτη κατάταξη των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως υπενθύμισε ο Ντάτσιτς.


Υπογράμμισε ότι στην αμερικανική θέση έχει σημειωθεί μια σοβαρή αλλαγή.


Ο Ντάτσιτς ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, ο Μπόλτον τον ενημέρωσε προσωπικά η επίτευξη μια μόνιμης λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι μία από τις υψηλότερες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής τους.
 Από την άλλη πλευρά, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, δεν σχολίασε τις αναφορές των σερβικών ΜΜΕ ότι ο Τζον Μπόλτον μπορεί να επισκεφθεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα, όπως ανέφερε η Φωνή της Αμερικής.




b92.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr