Αλβανία: Βράχος με προϊστορικές χαραγμένες παραστάσεις μεταφέρεται στην πρωτεύουσα



Αύγουστος 16, 2019. 19:06


Ο βράχος με χαραγμένα σχήματα,  ιερογλυφικά ή εικονογράμματα,  όπως σημειώνουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, που ανακαλύφθηκε στο Φαν της Μίρντιτας (Fan të Mirditës) αποφασίστηκε να μεταφερθεί στα Τίρανα για την προστασία του.


Η αλβανική fmimages.net ανέφερε ότι άτομα με φορτηγά προσπάθησαν να κλέψουν τον βράχο από την περιοχή αλλά δεν τα κατάφεραν.


Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αντιδράσει στην αρχή για τη μεταφορά του βράχου στην πρωτεύουσα γιατί για αυτούς αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο και σημείο τουριστικής αναφοράς.


Τελικά, μετά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες αγνώστων να μετακινήσουν το βράχο πείστηκαν να μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο των Τιράνων.


Ομάδα ειδικών και εκπροσώπων του υπουργείου Πολιτισμού έχουν συνάψει σύμβαση με τους εκπροσώπους της περιοχής  για τη μεταφορά του  προϊστορικού βράχου.


Ο διευθυντής Πολιτισμού του Δήμου της Μίρντιτας Γκέργκι Μάρκου δήλωσε ότι ο βράχος αυτός έχει μεγάλη ιστορική αξία και πρέπει να διαφυλαχθεί για να ερευνηθούν και να μελετηθούν τα σχήματα που είναι χαραγμένα σε αυτόν, όπως σημειώνει η αλβανική shqiptarja.com.





--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr