«Σκούπα στον Ήλιο της Βεργίνας μεσοκαλόκαιρα»



Σκίτσο από το βουλγαρικό δημοσίευμα

Αύγουστος 20, 2019. 21:19

Μετά από το πέρασμα των έξι μηνών από τη Συνθήκη των Πρεσπών, στα Σκόπια άρχισαν να αφαιρούν όλα τα σύμβολα που ανήκουν στον Ελληνικό Πολιτισμό, σχολιάζει  η βουλγαρική «Trud».


Στην  αυγουστιάτικη ζέστη και στην κορύφωση των διακοπών,  στη Βόρεια Μακεδονία άρχισαν να καθαρίζουν τυχόν  σημάδια που χρησιμοποιεί το κράτος, τα οποία ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.


Και το κάνουν αυτό με τον ίδιο ενθουσιασμό και τάξη όπως επί κυβέρνησης Νίκολα Γκρούεφσκι έχτιζαν μεγαλοπρεπή μνημεία στο πλαίσιο του εθνικιστικού έργου «Σκόπια 2014» και φυσικά με την ίδια αντίδραση.


Και αυτό άρχισε τώρα, «που το αυγό έφθασε στον κώλο». Δηλαδή, αυτό απορρέει  από τη Συνθήκη των Πρεσπών που υπογράφηκε το περασμένο έτος στις 17 Ιουνίου  μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας και έπρεπε να υλοποιηθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας. 

Η προθεσμία ήταν στις 12 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα στη Βόρεια Μακεδονία, έβλεπε κανείς εργαζόμενους με μπλέ φόρμες  με ένα σβουράκι στο χέρι να ξύνουν  τα καπάκια της αποχέτευσης που είχαν χαραγμένο το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας. Αυτό γινόταν τόσο στα Σκόπια όσο και σε άλλους δήμους στη χώρα.


Η ιστορία αυτού του συμβόλου και των άλλων ελληνικών μνημείων φαίνεται αρκετά κωμική μέχρι γελοία. 

Εκεί που έψαχναν στο ένδοξο παρελθόν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήρθε ξαφνικά η προσγείωση…, γράφει μεταξύ άλλων το βουλγαρικό άρθρο.


trud.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr