Πρόεδρος Σερβίας: Η ανταλλαγή εδαφών είναι η πρότασή μου



Αύγουστος 22, 2019. 23:24

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Φωνή της Αμερικής»  ότι η πρότασή του για ανταλλαγή εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο δεν έγινε αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα.


Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο και άλλους αξιωματούχους, ο Βούτσιτς είπε: «γνωρίζετε τι έχουμε προσφέρει εδώ και καιρό, αλλά κανείς στον κόσμο δεν το αποδέχθηκε, ούτε οι Αλβανοί το 'θέλαν…»


Αναφερόμενος στις εσωτερικές αντιδράσεις είπε ότι διάφορες μυστικές υπηρεσίες βρήκαν πολιτικούς στη Σερβία που εργάζονται για τα ξένα συμφέροντα.


Ερωτηθείς εάν έχει ζητήσει υποστήριξη στις ΗΠΑ για την ανταλλαγή των εδαφών, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι κάπως διαφορετική.


«Οι θέση τους (των ΗΠΑ) είναι κάπως διαφορετική. Η Γερμανία έχει μια ιδιαίτερη στάση- χωρίς την ανταλλαγή των εδαφών, αλλά δεν θέλουμε να μιλήσουμε για το ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

 Οι Αμερικανοί είναι πιο ανοιχτοί, είπαν ότι δεν μας νοιάζει η συμφωνία, αν και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την ιδέα του Βούτσιτς, επειδή αναγνωρίσαμε το Κοσσυφοπέδιο με τα σύνορα που έχει. Αυτό έγινε εφικτό το 2008», είπε ο Βούτσιτς.


Για αυτό έχω προσφέρει μια συμβιβαστική λύση και δεν πρόκειται μόνο για την ανταλλαγή των εδαφών, αλλά επίσης μιλήσαμε για τι συνέβη, για σχετικά γεγονότα, όπως το δόγμα Χαλστάιν, οι δύο Γερμανίες και άλλες μορφές. Θέματα που συνομιλήσαμε ανεπίσημα», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.


Gazeta Express, Koha Jone,

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr