«Σέρβοι χούλιγκαν επιτέθηκαν στην πρεσβεία του Κοσσυφοπεδίου στη Δανία»


Αλβανικό δημοσίευμα για την επίθεση στο προξενείο του Κοσόβου στην Κοπεγχάγη

Αύγουστος 16, 2019. 22:19

Ο Αλβανός δημοσιογράφος Καστριότι Μουφταράι,  σχολιάζει την επίθεση που έγινε από Σέρβους χούλιγκαν στην πρεσβεία του Κοσσυφοπεδίου στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζει το γεγονός δίνοντας νέα διάσταση σε αυτό.



«Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Αλβανία ανέφεραν ότι Σέρβοι χούλιγκαν επιτέθηκαν στο προξενείο του Κοσσυφοπεδίου στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη στις 13 Αυγούστου, λαμβάνοντας κυριολεκτικά την πληροφορία από το Υπουργείο  Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.
Στην πραγματικότητα επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της αλβανικής πρεσβείας στη Δανία, όπου βρίσκεται το επιτελείο του προξενείου του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία για κοινή προξενική αρχή.


Το Προξενείο του Κοσσυφοπεδίου στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας της Αλβανίας από τις 16 Φεβρουαρίου 2018, οπόταν  έγινε και η επίσημη τελετή. Η διεύθυνση του προξενείου του Κοσσυφοπεδίου είναι αυτή της πρεσβείας της Αλβανίας «Frederiksholms Kanal 4, st.tv 1220 Copenhagen K, DK».



Η επίσημη ανακοίνωση για το γεγονός βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου. Το έμβλημα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στο κτήριο της πρεσβείας βρίσκεται λίγα εκατοστά  κάτω από το έμβλημα της Δημοκρατίας της Αλβανίας, στις αντίστοιχες πινακίδες. Και οι δύο πλακέτες βρίσκονται σε μικρό ύψος από το δρόμο. Η σημαία του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται σε απόσταση δύο μέτρων από τη σημαία της Δημοκρατίας της Αλβανίας στο κτήριο της πρεσβείας, σε ύψος περίπου τριών μέτρων από το δρόμο.


Οι δύο πλακέτες και οι δύο σημαίες εύκολα προσεγγίζονται από ανθρώπους που συγκεντρώνονται μπροστά στο  κτήριο με βίαιες προθέσεις.


Οι ομάδες των Σέρβων θεωρείται ότι παραβίασαν τόσο τις πλακέτες (πινακίδες) όσο και τις δύο σημαίες.


 Οι Σέρβοι, μάλιστα,  μισούν την αλβανική σημαία και βλέπουν τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου ως γελοία.


Για το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στην πρεσβεία της Αλβανίας  στην Κοπεγχάγη δεν υπήρξε επίθεση.


Δεν υπάρχει διαμαρτυρία προς τις αρχές της Δανίας, που θα έπρεπε να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας  στην αλβανική πρεσβεία, με την άφιξη στην Κοπεγχάγη των οπαδών της σερβικής ομάδας. Και εφόσον τα Τίρανα σιωπούν, είναι κατανοητό ότι και οι αρχές της Δανίας θα σιωπούν για την επίθεση εναντίον της αλβανικής πρεσβείας.


Ούτε υπήρξε διαμαρτυρία από τα Τίρανα προς το Βελιγράδι.


Αν Αλβανοί οπαδοί είχαν επιτεθεί σε μια σερβική πρεσβεία στην Ευρώπη, η Σερβία θα είχε σηκώσει πολύ θόρυβο σε όλα τα διεθνή ιδρύματα, εκτός από τις επίσημες διαμαρτυρίες που θα είχε κάνει προς τα Τίρανα.


Το προσωπικό της πρεσβείας (της Αλβανίας) και του προξενείου (του Κοσόβου) δεν  έγραψαν ούτε ένα βίντεο στη διάρκεια του γεγονότος, που ήταν το ελάχιστο καθήκον τους.

Kastriot Myftaraj


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr