Τούρκος στρατιωτικός: Παραχωρήσαμε έκταση 85 χιλιομέτρων της «Γαλάζιας Πατρίδας»



Σεπτέμβριος 17, 2019. 18:04

Άγκυρα.

Ο πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, δήλωσε ότι υπάρχει μια πράξη εναντίον μας στο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που παρουσιάστηκε στο κοινό από τη Ναυτική Ακαδημία στις 31 Αυγούστου 2019, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.



Ο Γιαλίμ, σύμφωνα με την τουρκική “Sözcü”, είπε ότι ο χάρτης που δημοσίευσε το 1974 το Γενικό Επιτελείο για το Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 24 μοιρών ανατολικά.


Ωστόσο, στον χάρτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, επισημάνθηκε ότι αυτός σχεδιάστηκε ανατολικότερα στο γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών.


Ο Γιαλίμ ισχυρίζεται ότι τα (τουρκικά) σύνορα μετατοπίστηκαν περίπου 85 χιλιόμετρα ανατολικότερα.


Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν εφαρμοστούν τα θαλάσσια σύνορα του 2019, η Τουρκία θα χάσει 'σημαντικά δικαιώματα'  στο Αιγαίο Πέλαγος», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.


Ο Γιαλίμ θα προσθέσει, ακόμη, ότι σύμφωνα με τα (τουρκικά) δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, δηλαδή, η Γαλάζια πατρίδα μας, είναι περίπου 550 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο εναέριος χώρος μας είναι 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.  Ενώ τώρα αναφέρθηκε ότι η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ μας είναι 462 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, σημειώνει το δημοσίευμα.


sozcu.com.tr
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr