Το ιρανικό πετρελαιοφόρο Adrian Darya-1, αγκυροβόλησε ανοικτά της Ταρτούς



Σεπτέμβριος 7, 2019. 09:23

Το Ιρανικό πετρελαιοφόρο που είχε κρατηθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ και επεδίωκαν να κατασχέσουν οι ΗΠΑ, εντοπίστηκε μέσω δορυφόρου το Σάββατο το πρωί, ανοικτά των ακτών της Συρίας.


Η εμφάνιση του Adrian Darya-1 κοντά στο λιμάνι της Ταρτούς συμπίπτει με την πρόθεση του Ιράν να ανακοινώσει τα περαιτέρω βήματα που έχει πάρει για να απομακρυνθεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αφού πριν από ένα και πλέον χρόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.


Και τα δύο γεγονότα έχουν προκαλέσει εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες καθώς έχουν παρουσιασθεί μυστηριώδεις επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα κοντά στο Στενό του Ορμούζ, και το Ιράν έχει καταρρίψει αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένα αεροπλάνο και άλλα περιστατικά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.


Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya-1, που παλαιότερα ήταν γνωστό ως Grace-1, απενεργοποίησε το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης την Δευτέρα, καθώς φημολογούνταν οι εικασίες ότι κατευθυνόταν στη Συρία.


Στην περιοχή και άλλα ιρανικά πετρελαιοφόρα έχουν απενεργοποιήσει το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης, ενώ οι αναλυτές λένε ότι πιστεύουν ότι το αργό πετρέλαιο που μεταφέρουν θα καταλήξει στη Συρία για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


Φωτογραφίες του Adrian Darya-1, που ελήφθησαν από την «Maxar Technologies» το παρουσιάζουν περίπου 3,5 χιλιόμετρα από την ακτή κάτω από αραιή συννεφιά.


Οι αξιωματούχοι του Ιράν και της Συρίας δεν αναγνώρισαν την παρουσία του σκάφους εκεί. Δεν υπήρξε άμεση αναφορά στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το πλοίο, αν και οι αρχές είχαν δηλώσει ότι τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου είχαν πωληθεί σε έναν ανώνυμο αγοραστή.


Το πετρέλαιο που μεταφέρει το δεξαμενόπλοιο αξίζει περίπου 130 εκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια αγορά, αλλά δεν είναι σαφές ποιος θα αγόραζε το πετρέλαιο καθώς θα αντιμετώπιζε την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.


scmp.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr