Βουλγαρία και Ρουμανία επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό του στρατού τους με το φόβο της Ρωσίας



Σεπτέμβριος 10, 2019. 15:10

Εν μέσω της αυξημένης αποφασιστικότητας της Ρωσίας να σχεδιάσει τη στρατιωτική της δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία επιταχύνουν τα προγράμματά τους για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων τους και την αντικατάσταση του σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού με όπλα και εξοπλισμό που κατασκευάζονται στη Δύση, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Fokus, επικαλούμενο την «Defense News».



Με τις μεγαλύτερες αμυντικές συνθήκες στην ιστορία των δύο χωρών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Βουκουρέστι και η Σόφια αντιμετωπίζουν την πρόκληση της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών μετά από χρόνια μικροεπενδύσεων.


«Το 2014 ήταν ένα σημείο καμπής για την ασφάλεια της περιοχής του Ευξείνου Πόντου», δήλωσε ο Γκεόργκε Σκουτάρου, μέλος του Ρουμανικού Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος και διευθυντής ανάπτυξης του Νέου Στρατηγικού Κέντρου με έδρα το Βουκουρέστι.


«Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία, η απότομη αύξηση των δυνατοτήτων της Ρωσίας σε A2/AD στην περιοχή, έχουν ωθήσει τη Ρουμανία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση των αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της», πρόσθεσε.


«Η αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων, είναι ένας άλλος σημαντικός στόχος για τη Ρουμανία».


Η συντομογραφία A2/AD σημαίνει «anti-access, aerial denial» και περιγράφονται τα αμυντικά στρατιωτικά μέτρα που αποσκοπούν στη διατήρηση των δυνάμεων του εχθρού όσο το δυνατόν πιο μακριά από σημαντικούς τακτικούς τόπου των οποίων η κατοχή μπορεί να είναι αποφασιστική για την έκβαση της μάχης.


Στο πλαίσιο μιας τέτοιας προσπάθειας αντιμετώπισης τέτοιας ενέργειας από μια πιθανή ενέργεια της Ρωσίας, η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα αγοράσει τέσσερις κορβέτες Gowind  από μια κοινοπραξία της γαλλικής ομάδας του ναυτικού και του ρουμανικού εταίρου της, του τοπικού ναυπηγείου Santierul Naval Constanta.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας ύψους 1,2 δις ευρώ, οι εταιρείες θα αναβαθμίσουν τόσο δύο φρεγάτες τύπου 22 του ρουμανικού στόλου F-222 Regina Maria και  Regele Ferdinand, καθώς και κατασκευή ενός κέντρου συντήρησης και εκπαίδευσης.


Στην κορυφή της λίστας των επιθυμιών της Ρουμανίας είναι η απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος πυραύλων ‘Patriot της Raytheon, μια συμφωνία συνολικού ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η σειρά των πυραυλικών συστημάτων υψηλής πυκνότητας – HIMARS και των πυραύλων GMLRS της Lockheed Martin για 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια.



Η Βουλγαρία  θέλει μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα



Η ρωσική δραστηριότητα στην Ουκρανία επηρέασε επίσης τη στρατιωτική πολιτική της Βουλγαρίας, η οποία έθεσε ως προτεραιότητα την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με τοπικούς αναλυτές.


«Η Βουλγαρία πιστεύει ότι η αποσταθεροποίηση της περιοχής και η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας οδηγούν σε διαρκή παραβίαση της γεωστρατηγικής και στρατιωτικής ισορροπίας  στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Τσβετάν Τσβετκόφ επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Εθνικής και Περιφερειακής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη Σόφια.


Η Βουλγαρία είναι επίσης αποφασισμένη να εκσυγχρονίσει την αεροπορικής της δύναμη με σχεδιασμό την αντικατάσταση των παλαιών σοβιετικών αεροσκαφών ‘Μίκοαν’ Mig-29 με δυτικά αεροσκάφη, πιθανότατα τα μαχητικά της Lockheed Martin «F-16 Block 70».


Η προγραμματισμένη αγορά αναφέρεται σε οκτώ αεροσκάφη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών και την Επιτροπή Άμυνας του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας. Η συμφωνία είναι αξίας περίπου 1,3 δις δολαρίων, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεγαλύτερη αγορά της χώρας από το 1989.


 Συγχρόνως, το βουλγαρικό  υπουργείο Άμυνας ζήτησε προσφορές για την παράδοση 150 τεθωρακισμένων  οχημάτων από τέσσερις Ευρωπαίους κατασκευαστές για μια συμφωνία αξίας περίπου  840 εκατομμυρίων δολαρίων.



24chasa.bg, focus-news.net



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr