Σκόπια: Η Συμφωνία των Πρεσπών στην ατζέντα της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Ελληνικού Κοινοβουλίου



Σεπτέμβριος 12, 2019. 19:52

Σκόπια/Αθήνα.


Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι κυβερνητικές θέσεις ήταν ένα από τα ζητήματα που οι Έλληνες βουλευτές  κατέθεσαν ενώπιον του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στη σημερινή πρώτη συνάντηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφέρει το Κανάλ 5 των Σκοπίων.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τα μέλη για όλα όσα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου του και αυτά ήταν χωρισμένα σε δύο μέρη.



Στο πρώτο μέρος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δραστηριότητες  του υπουργείου και ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων.


Στο δεύτερο μέρος, ο Δένδιας απάντησε σε ερωτήσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκίνησε την ομιλία του δηλώντας ότι «η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία κρίσης επέλεξε να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και να ενισχύσει τη θέση της στον κόσμο».


Σημείωσε ότι «για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία έχει ανεξάντλητους πόρους» το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αυξήσει την ικανότητα της χώρας μέσω πολλών στόχων, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στην ΕΕ και στους διεθνείς οργανισμούς της οποίας είναι μέλος. Περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, ενίσχυση των δεσμών με τους παραδοσιακούς συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενίσχυση των σχέσεων με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας κλπ.



Μπακογιάννη: Η Νέα Δημοκρατία δεν άλλαξε θέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών



Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει φήμες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι το κόμμα άλλαξε τη θέση του από τότε που ανέλαβε την εξουσία και εξήγησε ότι η θέση αυτή είναι αμετάβλητη και ότι στη Συμφωνία υπάρχουν βασικά μειονεκτήματα, αλλά δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτε, επειδή έχει, ήδη, ψηφισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έτσι, όπως είπε, πρέπει να τηρηθεί και να γίνει σεβαστή.


Η κ. Μπακογιάννη απευθύνθηκε σε συναδέλφους βουλευτές, σημειώνοντας ότι στην προεκλογική περίοδο η Νέα Δημοκρατία, «έδωσε την ανάλογη έμφαση στο Κοινοβούλιο και ότι από τη στιγμή που ψηφίστηκε η Συμφωνία, πρόκειται για μια Συμφωνία που έχει τεθεί σε ισχύ και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης και αλλαγής».



Κατρούγκαλος: Να χρησιμοποιούν οι βουλευτές το νέο όνομα των Σκοπίων


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι αυτοί πρέπει να σέβονται και να εφαρμόζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να χρησιμοποιούν το νέο όνομα.


«Όσο δεν την εφαρμόζουμε χωρίς διακυμάνσεις, πως απαιτούμε από τους άλλους να εφαρμόσουν χωρίς να μεταβάλλουν τη συμφωνία, αφαιρούμε δύναμη από τα  επιχειρήματά μας.
Συμφωνώ απολύτως με την πολιτική που ζητάτε από τη Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει κατ’ ανάγκη τη συμφωνία και έτσι θα πρέπει τα ζητήματα των προϊόντων που πρέπει να ακολουθήσουν τη σύμβαση. Αλλά πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό όταν τα μέλη σας συνεχίζουν να αρνούνται να αποκαλούν τη γειτονική χώρα με το όνομα που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών;», είπε ο Κατρούγκαλος.



Ομάδα φιλίας



Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, υπενθύμισε ότι στη Βόρεια Μακεδονία συγκροτήθηκε κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας στις 15 Μαρτίου 2019, ζήτησε από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών να διευκρινίσει εάν θα δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα στο ελληνικό κοινοβούλιο.



kanal5.com.mk, mia.mk,
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr