Σκόπια: «Πρέπει να συνηθίσουμε να λεγόμαστε ‘Βορειομακεδόνες’


«Ο σύζυγος της Ντεσκόσκα για την προώθηση του επιθέτου «Βορειομακεδόνας», πρέπει να το συνηθίσουμε»


Σεπτέμβριος 12, 2019. 21:12


Σκόπια.

Ο καθηγητής νομικής  Τόνι Ντεσκόσκι, σύζυγος της υπουργού Δικαιοσύνης, Ρενάτα Ντέσκσκα, ο  οποίος ήταν μέλος της νομικής ομάδας το 2011 που κέρδισε τη δίκη κατά της Ελλάδας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, συνεχάρη τους Βορειομακεδόνες  ποδοσφαιριστές για τη νίκη τους στη Λετονία.



Σχολιάζοντας τον αγώνα μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Λετονίας, που έληξε 2-0, ο Νεσκόσκι έγραψε:


«Συγχαρητήρια στους Βορειομακεδόνες εκπροσώπους για τη νίκη επί της Λετονίας (Λάτβια!) Ακόμη  και χωρίς να βάλουν γκολ!»
Και οι φίλοι του στο Facebook να απαντούν ότι το επίθετο «Βορειομακεδόνας» (Σεβερμακεντόνσκι – северномакедонски)  δεν απορρέει από τις υποχρεώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο Νεσκόσκι απάντησε ότι πρέπει να το συνηθίσουμε γιατί έτσι γράφει το Σύνταγμα.


Ο ίδιος ο Ντεσκόσκι πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε προειδοποιήσει ότι με την αλλαγή του ονόματος της χώρας θα αποδεχόμασταν μια αλλαγή ταυτότητας.


Ο Ντεσκόσκι έχει δίκιο. 

Το να αποκαλούνται οι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως ‘Μακεδόνες’ και όχι ως ‘Βορειομακεδόνες’ είναι μια πρόσκαιρη πολιτική λύση.


 Λογικά,  σύμφωνα με το πνεύμα των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών που ομιλούνται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και φυσικά στην Ευρώπη, όπως επιβλήθηκε, δεν μπορεί να ριζώσει και να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.


lider.com.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr