Αλβανία: «Θα φύγετε για την Ελλάδα; Να έχετε γεμάτο πορτοφόλι και έγγραφα…»




Σεπτέμβριος 13, 2019. 08:07

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από μερικά χρόνια και δείχνει μια ομάδα Αλβανών που επαναπατρίστηκε βίαια, από την ελληνική πλευρά, καθώς ελέγχονται από την συνοριακή αστυνομία στην Καπστίτσα/Κρυσταλλοπηγή, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Χιλιάδες Αλβανοί  διατηρούν πικρές αναμνήσεις εδώ και πολύ καιρό, όταν μετά από εξαντλητικά ταξίδια ημερών και νυχτών, μόλις έφθασαν στον προορισμό τους, η ελληνική αστυνομία τους συνέλαβε και τους γύρισε στην πατρίδα.


Η πραγματικότητα έχει αλλάξει, όχι ολοκληρωτικά. 

Οι Αλβανοί απολαμβάνουν την ελεύθερη διακίνηση, συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα για διάφορους λόγους, όμως συλλαμβάνονται και τους επιστρέφουν στα σύνορα.


Αν θέλετε να μείνετε στην Ελλάδα



Έτσι, αν θέλετε να μεταναστεύσετε στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να έχετε γεμίσει το πορτοφόλι σας και όλα τα έγγραφά σας να είναι σωστά. Διαφορετικά είστε ύποπτος για αίτηση ασύλου και θα σας γυρίζουν πίσω.


Σε σχεδόν 260 Αλβανούς υπηκόους δεν επετράπη να εισέλθουν στο χώρο Σένγκεν από το σημείο διέλευσης των συνόρων Καπστίτσα/Κρυσταλλοπηγή.


Η δικαιολογία της συνοριακής αστυνομίας ήταν ότι δεν πληρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις για ελεύθερη διακίνηση, όπως η οικονομική εγγύηση, η εγγύηση του προσώπου που θα τους φιλοξενήσει και η διεύθυνσή του.


Αυτές είναι οι συνθήκες που καθορίζουν οι χώρες της ΕΕ,  και πολλές φορές είναι ανεπαρκείς για τους Αλβανούς πολίτες, δημιουργώντας υποψίες ότι διακινούνται με σκοπό την αίτηση ασύλου.


Μολονότι, ο αριθμός των Αλβανών πολιτών που τους επιστρέφουν στα σύνορα  έχει μειωθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εντούτοις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την εμπειρία αυτή. 

Οι περισσότεροι που δεν τους επετράπη να περάσουν τα ελληνικά σύνορα- χώρο Σένγκεν, ήταν νέοι που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη διασυνοριακή μετακίνησή τους.


korcareport.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr