Ο πρόεδρος Βουλγαρίας: Θέτει κόκκινες γραμμές και επιμένει για τον εναέριο χώρο Σκοπίων




Σεπτέμβριος 30, 2019. 21:32

Η ενδεχόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, αποτέλεσαν τα δύο κύρια θέματα της συμβουλευτικής συνάντησης υπό τον Βούλγαρο πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ,  που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, την υπουργό Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και τον υπουργό Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.



«Η ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημαντικό βήμα που εγγυάται την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Βουλγαρία ήταν πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε την ανεξαρτησία της χώρας (ως Μακεδονία), δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.


Ο  ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργηθούν «κόκκινες γραμμές» για να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα είναι εις βάρος της χρήσης της ιστορίας, της γλώσσας και της ταυτότητας της Βουλγαρίας. 

Θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να τεθούν ανοικτές συνθήκες στην αρχή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η μετάβαση στο επόμενο στάδιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.



  «Εκ περιτροπής»  η επίβλεψη του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας



Ο Ράντεφ ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συνάντηση συζήτησαν επίσης, την «αεροπορική αστυνόμευση» το εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς σήμερα υπεγράφη για θέμα συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων:


«Έχουμε μια συμφωνία με βάση την αρχή ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και διάλογο με τους εταίρους μας, προκειμένου να αναλάβει το μερίδιό της ευθύνης και να συμμετάσχει σε εκ περιτροπής εργασία. Έχουμε, επίσης,  τα μέσα και τις ευκαιρίες να το πράξουμε… Αυτό θα αποδείξει τον εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σε περιφερειακό και συμμαχικό επίπεδο», κατέληξε ο Βούλγαρος πρόεδρος μετά τη σημερινή συμβουλευτική συνάντηση.


news.bg. bgnes,


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr