Η Γερμανία προειδοποιεί τον Έντι Ράμα για το …όνειρο της Μεγάλης Αλβανίας



Σεπτέμβριος 26, 2019. 19:20

Τίρανα.


Υπήρξαν πολλά σχόλια για την απόφαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του κύριου συνασπισμού στη Γερμανία σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πολλές πληροφορίες από τις συνεδρίες αυτές δεν ήρθαν στο φως.  Ωστόσο, μία από αυτές εντοπίστηκε από την επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, Μόνικα Κρουεμάδι. Είπε ότι η Αλβανία κινδυνεύει να γίνει αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτήν, είναι πρωτόγνωρο αυτό εδώ και 30 χρόνια που η Αλβανία έχει επικριθεί για το θέμα.


Τι λέει το γερμανικό έγγραφο;



«Οι πολιτικές δηλώσεις και οι προσπάθειες για ένωση του αλβανικού πληθυσμού  Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου και Βόρειας Μακεδονίας υπό την Μεγάλη Αλβανία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συγκρούσεις στα  Δυτικά Βαλκάνια.


»Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, διότι αυτές οι προσπάθειες θα ήταν ασυμβίβαστες με την ένταξη στην ΕΕ και θα οδηγήσουν στον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».


Για ένα θέμα η Αλβανία έπαιρνε έπαινο από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, διαδραμάτιζε ειρηνευτικό ρόλο στην περιοχή. Η Αλβανία θεωρούνταν πάντοτε παράγοντας σταθερότητας.


Ωστόσο, μετά τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για ένωση του αλβανικού πληθυσμού και την τοποθέτησή του στην υπόθεση διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου, το Βερολίνο αντιδρά με ανησυχία.


Στο γερμανικό έγγραφο, το Bundestag καλεί την κυβέρνηση «να εξασφαλίσει ότι η Αλβανία πληροί τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια σε περίπτωση ένταξης» και υπογραμμίζει ότι «η αυστηρή συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης  παραμένουν προϋπόθεση για την ένταξη», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


telegraf.al

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr