Η πόλη Στρώμνιτσα γέμισε με φυλλάδια «Ο ήλιος θα ζεστάνει και πάλι τη ‘Μακεδονία’»



Σεπτέμβριος 8, 2019. 20:41

Σκόπια

Την Ημέρα της Ανεξαρτησίας (χθες) η πόλη Στρώμνιτσα γέμισε με φυλλάδια με το μήνυμα «Ο ήλιος θα ζεστάνει και πάλι τη Μακεδονία», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα «Στρούμιτσα Ντένες»/ «Η Στρώμνιτσα σήμερα»,  το μήνυμα αυτό αναφέρεται στους πέντε φοιτητές από την Στρώμνιτσα που εκτελέστηκαν το 1951.


Οι φοιτητές της Στρώμνιτσας είχαν  διασκορπίσει τότε φυλλάδια σε όλη την πόλη, κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος, τα οποία έγραφαν το σύνθημα αυτό (αλλά χωρίς, φυσικά, τον Ήλιο της Βεργίνας, αφού τότε ήταν άγνωστο το έμβλημα αυτό).


Οι κομμουνιστικές αρχές διέταξαν αμέσως τη σύλληψή τους και την εκτέλεσή τους.


Οι πέντε σπουδαστές που φοιτούσαν, τότε, σε πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, εκτελέστηκαν στο όρος Μπελασίτσα στις 13 Αυγούστου 1951.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι φοιτητές αυτοί ήταν υποστηρικτές των ιδεών του VMRO (για μια ανεξάρτητη ‘Μακεδονία’), συνελήφθησαν από τις κομμουνιστικές αρχές στην προσπάθειά τους  να διαφύγουν παράνομα στην Ελλάδα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr