Σκόπια: Βουλευτές προτείνουν όλη η χώρα να γίνει μία εκλογική περιφέρεια



Σεπτέμβριος 17, 2019. 21:06

Σκόπια.


Δώδεκα βουλευτές υπέβαλαν πρόταση στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι για την τροποποίηση του εκλογικού κώδικα στη χώρα προτείνοντας το αναλογικό εκλογικό μοντέλο με μία εκλογική περιφέρεια.



Σύμφωνα με την πρόταση, περίπου 30 με 40 χιλιάδες ψήφοι χάνονται σε κάθε εκλογική διαδικασία, επειδή στους εκλογικούς καταλόγους δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων στην εκλογική τους περιφέρεια.


Τα δύο αλβανικά κόμματα, Besa  και Συμμαχία για τους Αλβανούς, υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, αλλά ζητούν η χώρα να έχει τρεις εκλογικές περιφέρειες.


«Το εκλογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Το αναλογικό μοντέλο θα πρέπει να παραμείνει, αλλά πρέπει να αλλάξει σχετικά με τους ανοικτούς καταλόγους στις εκλογικές περιφέρειες. Το Κίνημα Μπέσα πιστεύει ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να έχει τρεις εκλογικές περιφέρειες αντί έξι», δήλωσε ο Φαντίλ Ζεντέλι.


Οι βουλευτές στηρίζουν επίσης το αίτημα στις παρατηρήσεις του ΟΑΣΕ / ODIHR από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές.


 Για το σκοπό αυτό, ζήτησαν εγγράφως συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, καθώς και με τους προέδρους των τριών κύριων κομμάτων SDSM, VMRO-DPMNE και DUI, που ηγούνται της διαδικασίας.



lider.com.mk

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr