Σκόπια: Ο Πρόεδρος βλέπει ‘αναταράξεις’ με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ



Σεπτέμβριος 5, 2019. 20:07


Σκόπια.

Η κατάσταση ασφάλειας είναι σταθερή. Δεν υπάρχουν δείκτες εντός των συνόρων, ούτε έξω από αυτά, αλλά και στην περιοχή, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν σημαντικά την ασφάλεια και να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας. 
Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ενδέχεται να έρθει μια ταραγμένη περίοδος λόγω της αναμενόμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ και την πιθανή έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ιδρυτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας της χώρας, στην οποία συμμετείχαν: ο πρωθυπουργός ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών και των αρμόδιων υπουργείων, αναφερόμενος στην αποτίμηση της κατάστασης για την ασφάλεια στη χώρα και την περιοχή.


Ο πρόεδρος Πενταρόφσκι υπενίχθηκε ότι η χώρα θα διέλθει από μια ταραγμένη περίοδο (διαδηλώσεων), λόγω του ότι παρόμοια γεγονότα έχουν συμβεί σε χώρες που επρόκειτο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι μπορεί να συμβεί σε αυτό το θέμα, διότι όλοι πιστεύουμε ότι η διαδικασία δεν έχει τελειώσει ακόμη και όλες οι υπηρεσίες πρέπει να είναι έτοιμες να αναλύσουν τυχούσες πληροφορίες που θα μπορούσαν να ληφθούν από αυτές, ώστε να προβλέψουμε τι θα μπορούσε να συμβεί.


»Η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στο κατώφλι της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας τονίζω την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπου τα πράγματα κινούνται προς μια καλή κατεύθυνση και με καλό ρυθμό.


»Ωστόσο, δεν μπορούμε, μέχρι την τελευταία στιγμή, στην επίσημη συμμετοχή μας, να αποκλείσουμε οτιδήποτε που θα μπορούσε να συμβεί και να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε», είπε ο Πενταρόφσκι.


Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως γράφουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, κατά την ίδια περίοδο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία του διαλόγου Βελιγραδίου -Πρίστινα.


ΜΜΕ Σκοπίων
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr