Αλβανία: Γήρανση και μείωση του πληθυσμού



Σεπτέμβριος 20, 2019. 23:16


Ο πληθυσμός της Αλβανίας συρρικνώθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια, ένα γεγονός που φέρνει άσχημα νέα στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία της χώρας.



Σύμφωνα με την Instat, το 1989, ο πληθυσμός της Αλβανίας υπολογίζονταν στα 3,2 εκατομμύρια. Σταδιακά μειώθηκε και φέτος έφθασε στα 2,8 εκατομμύρια άτομα.


Δυστυχώς, ο προβλέψεις για το μέλλον είναι επίσης αρνητικές. 

Το Ινστιτούτο Στατιστικής- Instat,  προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσμού και υπολογίζει να μειωθεί στα 2,1 εκατομμύρια σε 40 χρόνια.


Τα αίτια αυτής της πορείας του αλβανικού πληθυσμού είναι η μετανάστευση και η φθίνουσα γονιμότητα,  που οδηγούν σε ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο, την αυξανόμενη μέση ηλικία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση ηλικία στη χώρα εκτιμάται ότι είναι τα 35 έτη, ενώ το 1989 ήταν τα 24 έτη.


Παρά τη χρηματοδότηση των γεννήσεων από το κράτος, οι προβλέψεις των επίσημων οργάνων παραμένουν ανησυχητικές για περαιτέρω συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού.

a2news.com


-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr