Η Προτομή του Συγγραφέα Πέτρο Μάρκο στην Χειμάρρα




Σεπτέμβριος 14, 2019. 22:33


Δεν ξέρουμε αν στο τέλος: όπως έχουν συνήθεια οι Αλβανοί,- να στήνουν προτομές που στην συνέχεια αφαιρούν ή κατεδαφίζουν (όπως εκάναν με την προτομή της Χίλαρη Κλίντον στους Αγίους Σαράντα και τόσες άλλες), θα κάνουν το ίδιο, μόλις καταλάβουν την όλη αλήθεια για τον πατριώτη Πέτρο Μάρκο.



Η προτομή του συγγραφέα Πέτρο Μάρκο από την Χειμάρα, γόνος της οικογένειας του Πέτρο Μπούα (Ο Κροκόδειλος Μπούας ήταν έλληνας χριστιανός πρίγκιπας της Χειμάρρας που συμμάχησε με τον Γεώργιο Καστριώτη και πολέμησε τους Τούρκους μέχρι το τέλος της ζωής του, συνεχίζοντας τον αγώνα και από την Ιταλία όπου μετανάστευσε για να μην προσκυνήσει τους κατακτητές).


Ο μετέπειτα συγγραφέας Πέτρος Μάρκος πρωτοδιορίστηκε δάσκαλος των Ελληνικών στην Δρόπολη από την Κυβέρνηση του Ζόγκου. Στην συνέχεια πολέμησε εθελοντής στον Ισπανικός εμφύλιο. Για τον οποίο μετέπειτα έγραψε το αριστούργημα “ Hasta la vista” (Καλή αντάμωση” με θέμα τον Ισπανικό εμφύλιο. Δεν γλίτωσε από την κόκκινη μανία του Χότζια και στα τελευταία χρόνια έπεσε στην δυσμένεια και φυλακίστηκε.


Ο ανιψιός του Σταύρος Μάρκος(*), σε Συζήτηση στην Αλβανική τηλεόραση για το Τσάμικο ψήφισμα στην Αλβανική Βουλή 8/4/2013, τους άφησε σύξυλους:



Ρουκέτες του Σταύρου Μάρκου: Επιθετικός μέχρι απειλητικός ήταν ο ομογενής δημοσιογράφος από τους Δρυμάδες της Χειμάρρας που είπε πως αν ψηφιστεί κάτι τέτοιο η Ελλάδα θα θέσει θέμα Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου αφού το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας είναι σε ισχύ. 

Όταν του είπαν πως δεν είναι λογικά αυτά που λέει, γιατί εκτός των άλλων η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ο κ. Μάρκος τους είπε πως “μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε οικονομική κρίση αλλά έχει κράτος και στρατό σε ετοιμότητα”. 

Όταν τον ρώτησαν αν είναι έλληνας ή αλβανός υπενθυμίζοντας του τον μεγάλο “αλβανό πατριώτη” Πέτρο Μάρκο που ήταν συγγενής του, τους απάντησε: “Είμαι έλληνας και εσείς δεν ξέρετε τι αισθανόταν ο Πέτρος Μάρκος γιατί στο κομουνιστικό σύστημα δεν μπορούσε να εκφραστεί!”
-Μας λέτε Αλβανούς και μας πολεμάτε σαν Έλληνες, αυτό είναι το μεγαλύτερο κακούργημα απέναντι στους Βορειοηπειρώτες. 

Η Χειμάρα έχει μια Ελληνική Ιστορία 2600 ετών με μια ανεξαρτησία ζηλευτή ακόμα και στην Τουρκοκρατία.


Οι Αλβανοί φαίνεται να ξαφνιάστηκαν όταν μάθανε για την συμμετοχή των Χειμαριωτών στην ορεινή ταξιαρχία “Ρίμηνη” στο πλευρό των συμμάχων, στον 2-ό παγκόσμιο πόλεμο.


-Το 1912 πολεμήσαμε όχι μόνο για την ελευθερία μας αλλά και για την απελευθέρωση των Αλβανών από τους Τούρκους. 

Δεν βρήκαμε κοινή γλώσσα με τους Αλβανούς και το 1914 ανακηρύξαμε την αυτονομία της Χιμάρας και της Β. Ηπείρου και υπογράφηκε το πρωτόκολλο της Κερκύρας, που αναγνωρίζει την αυτονομία της Β. Ηπέιρου. Από πλευράς της Αλβανίας την έχει υπορράψει ο Mehdi Frasheri, παραδέχτηκε ο Αλβανός συντονιστής και στην συνέχεια παρότρυνε τον Αλβανό πρωθυπουργό να κρατήσει τον λόγο που είπε στις 28 Νοέμβρη 2012, για διεκδίκηση της Μεγάλης Αλβανίας μέχρι την Πρέβεζα.


Στην συνέχεια η Αλβανική τηλεόραση συνέχισε το παραμύθι για “άδικο” επιμερισμό της περιοχής της Τσαμουριάς στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται “ένα ψέμα αν το επαναλαμβάνεις πολλές φορές το πιστεύεις και ο ίδιος” και οι Αλβανοί Μεγάλο-ιδεάτες το έχουν πιστέψει για τα καλά, όπως σωστά τους είπε ο πατριώτης μας Σταύρος Μάρκου στα χέρια τους “βαραίνει πιο πολύ το στειλιάρι παρά το τσεκούρι”.


Και αυτό που θα τους λέγαμε εμείς να προσέχουν μη το βάλουν εκεί που δεν πρέπει…!


Όλα αυτά δεν πτόησαν τους Αλβανούς τα επόμενα χρόνια να προβούν σ’ αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά, σε πογκρόμ ξεριζωμού και υφαρπαγής της γης των Χειμαριωτων και εγκατάσταση αλλόθρησκων εποίκων στη γης της Χειμάρας.




(*) Ο Σταύρος Μάρκος είναι κύριο μέλος της The Hellenic Information Team


Κείμενο  του Χρήσου Κάτση

--