Αθήνα: Υπεγράφη συμφωνία για την επίβλεψη του εναέριου χώρου των Σκοπίων



Σεπτέμβριος 30, 2019. 17:31

Σκόπια.

Το υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Ελλάδας υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα τεχνική συμφωνία για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, σημειώνει δημοσίευμα των Σκοπίων.



Η Συμφωνία υπεγράφη από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Βάσκο Γκιουρτσινόφσκι και τον εκπρόσωπο της ελληνικής Άμυνας, Χρήστο Χριστοδούλου-  της επίσημης εκπροσώπησης της αποστολής Air - Policing και θα υλοποιηθεί σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ.


 «Η υπογραφείσα συμφωνία είναι συνέχεια της νέας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφηκε από τους υπουργούς Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα και Ευάγγελο Αποστολάκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου της ελληνικής κυβέρνησης στη χώρα μας».

Τον Μάιο είχαν γίνει δύο δοκιμαστικές πτήσεις  με αεροσκάφη F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής «Air Policing» με στόχο τον έλεγχο των επικοινωνιών και την κάλυψη με ραντάρ του εναέριου χώρου μας.


Η αποστολή «Air Policing» είναι ένας σχεδιασμός που ισχύει μόνο  για τα κράτη μέλη της Συμμαχίας και περιλαμβάνει  τη χρήση του συστήματος παρακολούθησης του εναέριου χώρου και του συστήματος εντολών και ελέγχου της πολεμικής αεροπορίας, με κατάλληλες δυνάμεις και μέσα άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών.


Στόχος είναι η προστασία της ακεραιότητας του εναέριου χώρου των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Και το τελευταίο κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο, κατά την προσχώρησή του στο ΝΑΤΟ, υπέγραψε τεχνική συμφωνία «Air Policing» με την Ελλάδα και την Ιταλία.


a1on.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr