«Αμερικανοί και Αλβανοί ‘ωθούν’ τον στρατό του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ»



Σεπτέμβριος 5, 2019. 17:21


Οι ΗΠΑ και η Αλβανία επιδιώκουν «παρά τις περιφερειακές συμφωνίες» να συμπεριλάβουν τον στρατό του Κοσσυφοπεδίου στις ασκήσεις της «Αμερικανο-Αδριατικής», γράφει η σερβική εφημερίδα Βέτσερνι Νόβοστι.


Η άσκηση αυτή προβλέπεται να διεξαχθεί από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου στην Αλβανία.


Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη βιώνει τη μεγαλύτερη πίεση για να συμφωνήσει στη συμμετοχή του στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αν και δεν δέχθηκε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.


Η άσκηση «Κοινή Αντίδραση 2019» διεξάγεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Α-5, δηλαδή της ‘Αμερικανο-Αδριατικής Χάρτας’ που περιλαμβάνει χώρες όπως η Κροατία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, και η Σερβία- η οποία έχει τη δυνατότητα του παρατηρητή.


Το σερβικό δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ΗΠΑ στις προσπάθειες τους να ενισχύσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μετέτρεψαν τη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε πραγματικό στρατό και τώρα επιδιώκουν να δώσουν στην Πρίστινα το πλεονέκτημα της ένταξης της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου  στο λόμπι του ΝΑΤΟ,  δηλαδή στην Α-5, προωθώντας το Κοσσυφοπέδιο μέσω της «μικρής πόρτας», γράφει η αλβανική (κοσοβάρικη) Info Globi.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr