Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

Βούλγαρος αξιωματούχος κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας





Σεπτέμβριος 10, 2019. 18:16

Η Βουλγαρική Εισαγγελία κατηγόρησε τον επικεφαλής μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που ανέφερε ότι στόχευε να αποσπάσει τη Βουλγαρία από τους δυτικούς συμμάχους και να τη στρέψει  προς τη Μόσχα.


Η Βουλγαρία, ο πιο πιστός δορυφόρος της Μόσχας κατά τη σοβιετική εποχή, είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχει στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας.


Η Εισαγγελία ανέφερε ότι ο 50χρονος  Νικολάι Μαλινόφ (φωτό),  επικεφαλής του Εθνικού Κινήματος Ρωσόφιλων, εργάστηκε στο ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, το οποίο διοικούνταν κυρίως από πρώην αξιωματούχους των Υπηρεσιών Εξωτερικών Πληροφοριών, καθώς και σε μια ΜΚΟ με την ονομασία «Double-Headed Eagle» από το 2010.


Ο Νικολάι Μαλινόφ,  κατηγορήθηκε ότι εντάχθηκε στην υπηρεσία ξένων οργανώσεων για να εργασθεί ως κατάσκοπος, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκεσέφ στους δημοσιογράφους.


Ο Μαλινόφ έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, δήλωσε ο κύριος εισαγγελέας, Σοτίρ Τσατσάροφ.


Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι βρήκαν ένα έγγραφο στη ρωσική γλώσσα που προετοίμαζε ο Μαλινόφ, στο οποίο μιλούσε για «τον αναγκαίο γεωπολιτικό επαναπροσανατολισμό της Βουλγαρίας».


Το κείμενο περιγράφει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πλήρη αναθεώρηση του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Βουλγαρίας μακριά από τη Δύση , προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Γκέσεφ.


Οι εισαγγελείς δεν δήλωσαν πότε γράφηκε το έγγραφο.


Ο σχεδιασμός του Μαλινόφ προέβλεπε τη δημιουργία ιστοτόπων στο Διαδίκτυο, τηλεοπτικό κανάλι, ομάδα επιρροής και προβληματισμού και πολιτικό κόμμα για να ενθαρρύνει τους Βουλγάρους να διαμορφώσουν πιο θετικές  απόψεις για τη Ρωσία με βάση τις κοινές σλαβικές παραδόσεις και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.


rbc.ru, Reuters,


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr