Η Γερουσία των ΗΠΑ προειδοποιεί για ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη



Σεπτέμβριος 30, 2019. 20:48


Η Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας των ΗΠΑ, συζήτησε την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην περιοχή καθώς και την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, γράφει η ηλεκτρονική έκδοση «Sarajevo Times».



Ο Γιανούς Μπουκάσκι του Κένρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ανάλυση στην Ουάσιγκτον, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι ενδέχεται μια νέα σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, αλλά δεν απέκλεισε και μια ένοπλη σύγκρουση  στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


«Δεν πιστεύω ότι η ηγεσία της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα το ήθελε αυτή τη χρονική στιγμή. Αλλά, παίζουν συνέχεια με την ιδέα του διαχωρισμού, παίζουν με την ιδέα ότι (η Βοσνία-Ερζεγοβίνη) είναι ένα δυσλειτουργικό και αποτυχημένο κράτος. Θα έλεγα ότι η Μπάνια Λούκα έχει καταστεί στην πραγματικότητα, ο τόπος με τη μεγαλύτερη ρωσική επιρροή στην περιοχή. Ίσως μεγαλύτερη από όσο στο Βελιγράδι», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.


Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, θα ανησυχούσε περισσότερο για τη Βοσνία, από ό, τι για το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινα.


Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διαδικασίες.


«Τα ασταθή και αντιφατικά Βαλκάνια, υπονομεύουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια και μια διπλωματική υποχώρηση θα αποτελούσε σημαντική ήττα των ΗΠΑ. Αν θυμάστε έχουμε επενδύσει τεράστια διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά κεφάλαια στην περιοχή τα τελευταία 20-30  χρόνια. Για εμάς οποιαδήποτε ήττα και νέος πόλεμος, ειδικά στη Βοσνία ή μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα ήταν μεγάλη καταστροφή. Όχι μόνο η Ρωσία και η Κίνα θα επωφεληθούν από αυτό, αλλά θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα δυναμική για να υπονομεύσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε ο Μπουγκάισκι.


focus-news.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr