Σερβικά όπλα καταλήγουν σε χέρια τζιχαντιστών



 φωτό από την ‘Arms Watch


Σεπτέμβριος 20, 2019. 22:42


Το πρόβλημα των εξαγωγών σερβικών όπλων, τα οποία μέσω μεσαζόντων καταλήγουν σε χέρια ισλαμιστικών εξτρεμιστικών  ομάδων στην Υεμένη, ήρθε πάλι στην επιφάνεια μετά τα δημοσιεύματα  της πύλης «Arms Watch».



Τα μέσα ενημέρωσης της Σερβιας, έχουν ασχοληθεί με το θέμα εδώ και καιρό, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των αγοραστών όπλων από τη Σερβία στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη έχει αυξηθεί.


Αναφέρθηκε, μάλιστα, η εμπλοκή του Μπράνκο Στεφάνοβιτς, πατέρα του σημερινού υπουργού Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, και είναι αυτονόητο γιατί οι σερβικές αρχές προσπαθούν να αποκρύψουν το όλο θέμα.


Η Σερβία πουλάει όπλα μόνο σε χώρες που έχουν διεθνείς άδειες αγοράς και δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα όπλα καταλήγουν στα χέρια των ένοπλων ομάδων που παραβιάζουν σοβαρά ανθρώπινα δικαιώματα.


Το εμπόριο αυτό συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η  οργάνωση «Arms Watch» ανακοίνωσε ότι βάσει πληροφοριών σερβικά όπλα  βρίσκονται σε χέρια τζιχαντιστών και μετά τη δημοσίευση της, η ηλεκτρονική της πύλη έγινε στόχος επιθέσεων χάκερ από τη Σερβία.


Οι επίσημοι αγοραστές όπλων από τη Σερβία και την Ανατολική Ευρώπη είναι – ιδίως μετά τον εμφύλιο στη Συρία, το 2012- είναι  η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία.


Ο Σλόμπονταν Γκεοργκίεφ, συντάκτης του ερευνητικού δικτύου BIRN λέει στην DW: Τα περισσότερα από όσα δημοσίευσε  το «Arms Watch», πριν από ένα χρόνο δημοσιεύθηκαν επίσης από το BIRN, καθώς και η εμπλοκή του Μπράνκο Στεφάνοβιτς.


Ο Γκεοργκίεφ λέει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Σερβία πώλησε όπλα στην Υεμένη ή παρέδωσε  όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες. Αυτό δεν αναφέρεται σε κανένα από τα δημοσιεύματά μας».



alsat-m.tv,


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr