«Νέο-γιουγκοσλαβική ιδέα» το άνοιγμα των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια




Σεπτέμβριος 28, 2019. 20:20

Πρίστινα.


Η πρώην επικεφαλής της διαπραγματευτική ομάδας του Κοσσυφοπεδίου στο διάλογο με τη Σερβία, Εντίτα Ταχίρι, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην ιδέα  της «βαλκανικής Σένγκεν», γράφει η ‘Νεζαβίσεν’ των Σκοπίων.



Η δήλωση έγινε μα αφορμή την πρόταση του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που έθεσε στους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, την άρση ορισμένων εμποδίων στις επιχειρήσεις καθώς και την ελεύθερη επικοινωνία των πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών στα Δυτικά Βαλκάνια.


Η Ταχίρι σε συνέντευξή της την αλβανική τηλεόραση  είπε ότι είναι μια «νέο-γιουγκοσλαβική» ιδέα που θα βλάψει τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι τα Βαλκάνια δεν πρέπει να ενδιαφέρονται για άνοιγμα των συνόρων τους χωρίς την Ευρώπη, χωρίς την ένταξή τους στην ΕΕ».


«Το συνειδητοποίησα εδώ και πολύ καιρό, επειδή δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για νεογιουγκοσλαβική τάση και δεν πρέπει να βιαστούμε. Επίσης, η Αλβανία δεν πρέπει να βιάζεται, από ό, τι ακούω, για αυτό το θέμα. Γιατί θα ήταν λάθος των Βαλκανίων να εγκαταλείψουν την προοπτική αυτή μέσα από την ΕΕ, και δεν θέλουμε η ΕΕ  να εγκαταλείψει τα Βαλκάνια. Θα ήταν ένα στρατηγικό λάθος και θα είχε συνέπειες στις χώρες των Βαλκανίων αλλά και στην Ευρώπη», δήλωσε η Ταχίρι.


nezavisen.mk, focus-news.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr