Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

Μνημόσυνο για τους Βούλγαρους πεσόντες στο Καϊμακτσαλάν (video)Σεπτέμβριος 23, 2019. 19:17

Καϊμακτσαλάν.


Μνημόσυνο για τους πεσόντες Βουλγάρους στρατιώτες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου πραγματοποιήθηκε στο Καϊμακτσαλάν, όπου πρωτοστάτησε ο αρχιμανδρίτης Αθανάσιος της Επισκοπής Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, ως αποσταλμένος του Βούλγαρου Πατριάρχη Νεόφυτου.Η Μάχη του Καϊμακτσαλάν μεταξύ του βουλγαρικού και του σερβικού στρατού,  από τις 12 έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 1916, εντός του ελληνικού εδάφους,  ήταν ένα αιματηρό ιστορικό γεγονός που ανάγκασε το βουλγαρικό στρατό σε υποχώρηση.


Σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα κατά τη διάρκεια των συνεχών μαχών σκοτώθηκαν συνολικά 3120 Βούλγαροι στρατιώτες και πάνω από 5.500 Σέρβοι στρατιώτες.


Μετά τη μάχη εκατοντάδες νεκροί της μάχης παρέμειναν άταφοι.


Για τη συγχώρεση της ψυχής τους, έγινε το μνημόσυνο για πρώτη φορά 100 χρόνια αργότερα το 2016, όπου τοποθετήθηκε και μια επιγραφή για τους πεσόντες.


Σήμερα (την Παρασκευή), τιμήθηκαν οι Βούλγαροι πεσόντες, με δεήσεις, ενώπιον δεκάδων στρατιωτικών και απογόνων των νεκρών που συμμετείχαν στις μάχες στην κορυφή Καϊμακτσαλάν.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Βλαντίμρι Πισαντσέφ και εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας.
focus-news.net, 24chasa.bg
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr