Arab News: Ο Ερντογάν χαιρετίζει την «ιστορική συμφωνία» με τον Πούτιν για τη Συρία




Οκτώβριος 22, 2019. 22:29

Σότσι- Ρωσία.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε «την ιστορική συμφωνία» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από ώρες συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών για τη σύγκρουση στη Συρία.



«Με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία και η Ρωσία δεν θα επιτρέψουν κάποια αποσχιστική ατζέντα στο έδαφος της Συρίας», δήλωσε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μαζί με τον Πούτιν μετά τις συνομιλίες στη ρωσική πόλη Σότσι.


Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης μια προθεσμία 150 ωρών που αρχίζει την Τετάρτη για τους μαχητές του κουρδικού YPG της Συρίας και τα όπλα τους για να απομακρυνθούν 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.


«Εντός των 150 ωρών που αρχίζουν από τις 12 το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου, οι τρομοκράτες του YPG και τα όπλα τους θα απομακρυνθούν σε βάθος 30 χιλιομέτρων και οι θέσεις τους θα καταστραφούν», δήλωσε ο Ερντογάν.


Πρόσθεσε ότι μετά την προθεσμία θα ξεκινήσουν οι κοινές περιπολίες της Τουρκίας και της Ρωσίας σε δύο ζώνες που εκτείνονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανατολικά και δυτικά της περιοχής όπου έχουν εισβάλει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία.


«Όλοι οι τρομοκράτες του YPG στην Ταλ Φιράτ και την Μανμπίτς θα απομακρυνθούν  εκτός αυτής της περιοχής μαζί με τα όπλα τους», δήλωσε.


Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι και οι δύο χώρες θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στη «διείσδυση της τρομοκρατίας» και θα δημιουργήσουν έναν «κοινό μηχανισμό» για τον συντονισμό της συμφωνίας.


arabnews.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr