Βούλγαρος αναλυτής: Να στηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία προς την ΕΕ- δεν υπάρχει άλλος δρόμος…



Οκτώβριος 1, 2019. 08:02

Σόφια.

Ο καθηγητής ιστορίας και αναλυτής γεωπολιτικής Πλάμεν Παβλόφ, σε συνέντευξη στο βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’ σχολίασε τη ‘συμβουλευτική συνάντηση’ που διεξήχθη υπό τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ με θέμα «Επανεξέταση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της Κοινής Επιτροπής Διεπιστημονικών Εμπειρογνωμόνων για τα Ιστορικά και Εκπαιδευτικά  Θέματα και την Αναμενόμενη Πρόσκληση της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ».



«Η συνάντηση αυτή ήταν άκρως αναγκαία, ίσως και με κάποιους τρόπους, ο διάλογος με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχει ήδη μακρά ιστορία. Πραγματικά, η άλλη πλευρά αναμενόταν να δείξει καλή θέληση, πίστη στην ιστορική αλήθεια και αντικειμενικότητα. Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν λειτουργεί», είπε ο Πλάμεν Παβλόφ.


Συνέχισε λέγοντας ότι ο ‘μακεδονισμός’ στους πολιτικούς της γειτονικής χώρας είναι έντονος και αυτός ο ιδεαλισμός δεν τους επιτρέπει να δουν αντικειμενικά τα πράγματα.


«Όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι διανοούμενοι στα Σκόπια διακατέχονται από τον ίδιο ιδεαλισμό, αφήνοντας την ιστορική επιστήμη στα Σκόπια πολύ μακριά από την αλήθεια. Υποθέτω ότι πολλοί συμπατριώτες μας στη Βόρεια Μακεδονία είναι απείρως δυστυχισμένοι καθώς οι διανοούμενοι τους είναι κλεισμένοι στη «μάντρα» του Σερβικού Μακεδονισμού, του Μακεδονισμού του Τίτο και του Μακεδονισμού της Κομιντέρν».



Η Βουλγαρία θα στηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία- καραδοκούν ξένες δυνάμεις



Αναφερόμενος στη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης και στις ‘κόκκινες γραμμές’ για τις οποίες μίλησε ο πρόεδρος Ράντεφ, ο καθηγητής ιστορίας θα τονίσει:


«Δεν μπορώ να πω κάτι για τις κόκκινες γραμμές, γιατί δεν δόθηκε κάτι στη δημοσιότητα. Εν πάσει περιπτώσει, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και της υπουργού Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δείχνουν ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία στη διαδικασία ένταξης της στην ΕΕ».


«Αυτή είναι μια φυσιολογική τοποθέτηση, διότι διαφορετικά, η Βόρεια Μακεδονία θα βρισκόταν πάλι στη βάση άλλων εξωτερικών δυνάμεων. Αυτές είναι η Ρωσία και η Σερβία. Οι οποίες συνεχίζουν να ακολουθούν τις γεωπολιτικές απόψεις του 19ου αιώνα και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.


Κατά τη γνώμη μου οι προσπάθειες να παρασυρθεί η Βόρεια Μακεδονία σε σχέδια της Ευρασίας και να αποκλίνει από την κανονική της εξέλιξη, μαζί με τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».


Ο Βούλγαρος καθηγητής ιστορίας θα τονίσει:


«Η Βουλγαρία, ως η πλησιέστερη προς τη Βόρεια Μακεδονία χώρα, σαν  λαοί με το ίδιο αίμα, αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να φροντίσει για τον εκδημοκρατισμό της χώρας αυτής, μια διαδικασία που δεν έχει φθάσει στο επιθυμητό σημείο».


focus-news.net


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr