Βουλγαρία: Διαμαρτυρία κατά της απόφασης Μακρόν για «Μακεδονία» στη γαλλική πρεσβεία



Οκτώβριος 21, 2019. 20:52

Δεκάδες διανοούμενοι, εξέχουσες προσωπικότητες και πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη Σόφια απόψε, για να εκφράσουν τη διαφωνία τους με την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και τα Τίρανα στο τελευταίο Συμβούλιο της ΕΕ.


Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο BGNES οι συμμετέχοντες  φώναζαν συνθήματα όπως «Η Βουλγαρία και η ‘Μακεδονία’ κάτω από έναν ουρανό!», «Όχι στην υποκρισία, Ναι στη ‘Μακεδονία’».


«Είμαστε μάρτυρες της αναγέννησης της γαλλο-σερβικής συμμαχίας που είχε ατονίσει τα τελευταία χρόνια και σκοπός της οποίας είναι να εμποδίσει το μέλλον της «Μακεδονίας», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας των βαλκανικών υποθέσεων και δημοσιογράφος Ιβάν Νικολόφ.


Ένας άλλος από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία ζήτησε «για ασυμβίβαστη και συνεπή υποστήριξη της ευρωπαϊκής προσχώρησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, διότι διαφορετικά θα τύχει υποστήριξης από εξωτερικούς εθνικιστές, και θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η περιοχή».


Οι συμμετέχοντες παρότρυναν τον Μακρόν να επανεξετάσει την απόφαση και να βρεθεί στο ύψος των μεγάλων Γάλλων πολιτικών όπως ο Ντε Γκωλ και ο Ζακ Σιράκ και να μην θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια σε μια τόσο περίπλοκη ιστορική στιγμή.


Τόνισαν επίσης, ότι αυτή ήταν η πρώτη διαδήλωση στην Ευρώπη για την ένταξη μιας  χώρας στην ΕΕ.


Σε επιστολή τους που παρέδωσαν σε εκπρόσωπο της πρεσβείας, οι διοργανωτές καλούν το Γάλλο πρόεδρο να μην επιτρέψει «τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να βυθιστεί στο πολιτικό χάος».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr